Πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία για την ενίσχυση του τουρισμού
Κυριάκος Μητσοτάκης

Πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία για την ενίσχυση του τουρισμού

Στο πλαίσιο συμφωνίας για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία, αλλά και στην ενίσχυση της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν. Η Ρωσία είναι πολύ σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μισούστιν τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες «συντονίσαμε τα ρολόγια μας».

«Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων, αλλά και αρνητικών τεστ, ώστε το συντομότερο δυνατόν οι Ρώσοι επισκέπτες να έρχονται στη πατρίδα μας χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται «συμφωνήσαμε πώς μπορούμε το συντομότερο δυνατόν να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας χωρίς τους επιπρόσθετους περιορισμούς». 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ρωσία είναι πολύ σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας

Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι πολύ σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της ρωσικής δημοκρατίας σε μια λύση ενιαίου διζωνικού κράτους για το Κυπριακό και την προσήλωσή σας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας για την Ανατολική Μεσόγειο». 

«Στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί: Στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο κατά του ναζισμού», τόνισε, ο πρωθυπουργός και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και μπορούν να πάνε και πολύ μακριά. «Στη Ρωσία μεγαλούργησε ο ευεργέτης μας, Ιωάννης Βαρβάκης και από εκεί ξεκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης μας, Ιωάννης Καποδίστριας», πρόσθεσε.

Μιχαήλ Μισούστιν: Κοινή γιορτή για Ρωσία και Ελλάδα η ελληνική Επανάσταση

Από την πλευρά του, ο Μισούστιν είπε: «Κοινή γιορτή για Ρωσία και Ελλάδα η ελληνική Επανάσταση. Υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο σε άλλες στιγμές στην ιστορία. Δεν ξεχνάμε πως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστρια. Οι ελληνικές Αρχές ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα, αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Υπάρχουν αναξιοποίητες επιχειρηματικές προοπτικές λόγω κορονοϊού».

Ο κ. Μισούστιν τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη «συντονίσαμε τα ρολόγια μας» είδαμε διάφορα θέματα στα οποία συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσει τη Ρωσική Ομοσπονδία στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στις 18:15 ο Ρώσος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου μαζί με όλους τους προσκεκλημένους θα τον υποδεχθούν το ζεύγος Μητσοτάκη, ενώ μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.