Οι καυγάδες στη «Βαβυλωνία» του ΚΙΝΑΛ

Οι καυγάδες στη «Βαβυλωνία» του ΚΙΝΑΛ

Αν σε κάτι έπεσε έξω ο Αντρέας είναι στην ιστορική του φράση «Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα εξουσίας που δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Δεν έζησε να δει ότι και κληροδοτήθηκε πρωτίστως στον υιό του, και τεμαχίστηκε από τον υιό του, και χαρίστηκε. Εκείνο που δεν είχε προβλέψει -γιατί τότε ανήκε στη σφαίρας της φαντασίας- είναι να πει «το ΠΑΣΟΚ δεν μετονομάζεται» (σε …ΚΙΝΑΛ)!

Έγινε και αυτό και τώρα επί των ιματίων του μετονομασθέντος ΠΑΣΟΚ ερίζουν οι κομματικοί κληρονόμοι αλλά και «ξενομερίτες» όπως ο Τσίπρας, που θέλει «να σηκώσει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα»!

Τώρα οι κληρονόμοι (οι τέσσερις υποψήφιοι) έχουν αποδυθεί σε έναν άγριο καβγά, ενίοτε και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αλλά είναι καυγάς προσωπικών διαγκωνισμών.

Τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα προσανατολισμού και στρατηγικής του κάθε υποψηφίου προέδρου, παραμένουν εν πολλοίς αδιευκρίνιστα. Μπορεί όμως αυτό να χαρακτηριστεί ως φυσιολογικό, αφού όλοι ομνύουν στην αυθυπαρξία και ανεξαρτησία του κόμματος. Το ΚΙΝΑΛ Θα κριθεί μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, με βάση τις θέλεις που θα παίρνει επί της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ένα κόμμα που οι οργανώσεις υπολειτουργούν -όπως και όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ- που υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός μελών, (θεωρούνται μέλη όσοι ανέδειξαν εκπροσώπους για το συνέδριο του 2019), που δεν πληρούν τους όρους του μέλους εφόσον δεν εκπληρώνουν καν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, είναι διαμάχη περί «όνου σκιάς» η πιστοποίηση μελών που θα υπογράψουν υπέρ της ανάδειξης υποψηφίου.

Βέβαια, η αρχική στάση της ηγεσίας υπέρ της συγκέντρωση 5.000 υπογραφών από μέλη για κάθε υποψήφιο, δεν οφείλεται στην τυπολατρία επί του καταστατικού. Εκτιμάται ότι το περιβάλλον Γεννηματά χρησιμοποίησε το καταστατικό για να προβάλει προσκόμματα στην υποψηφιότητα Καστανίδη.

Ο λόγος είναι ότι αρδεύουν περίπου από το ίδιο κοινό. Ο Καστανίδης φέρεται να έχει μαζί του κόσμο από τον χώρο του ΚΙΔΗΣΟ (χωρίς να επιρρίπτεται ευθύνη στον Γιώργο Παπανδρέου γι' αυτό). Εάν δεν κατέβαινε, εκτιμάται ότι ο κόσμος αυτός θα ψήφιζε την Φώφη.

Η διαμάχη για την προεδρία θα είναι μονομαχία επί προσωπικού. Ήδη η Φ. Γεννηματά υψώνει τους τόνους και με «τέμπο» άφησε αιχμές κατά των υπολοίπων: Είπε «όποιος μιλάει για το ΠΑΣΟΚ να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, στο δεύτερο σπίτι μου, να του εξηγήσω όσα φωνήεντα και σύμφωνα θέλει».

Κατά την νυν πρόεδρο «Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λέγανε ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, ή ότι το κόμμα πρέπει να διαλυθεί και να γίνει Επινέ» (σ.σ Το χωριό όπου έγινε επί Μιτεράν το 1971 το συνέδριο αναγέννησης του παρηκμασμένου γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, υποστηρίζοντας παράλληλα την προγραμματική σύγκλιση με το Γαλλικό ΚΚ).

Ο Α. Λοβέρδος από την πλευρά του απάντησε στις υπόγειες κατηγορίες ότι θα στείλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ, λέγοντας: «Λένε ότι θα γίνω δορυφόρος της ΝΔ. Όποιος τα λέει αυτά ή τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή γλυκοκοιτάζει προς τα εκεί».

Πάντως προς το παρόν οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποφεύγουν να οξύνουν τους τόνους. Επίσης, λίγοι βουλευτές έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των υποψηφίων. Ο Λοβέρδος απολαμβάνει την ανοιχτή στήριξη των Χαράς Κεφαλίδου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, καθώς και της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Εκ των υπολοίπων που δεν εκδηλώνουν ανοιχτά την στήριξή τους, κάποιοι θεωρούνται «δεδομένοι» και κάποιοι «είναι με όλους». Στους κύκλους της Κ.Ο. (με όλη την αυθαιρεσία που εμπεριέχει η αναφορά) δεδομένοι υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη θεωρούνται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, ο Γιώργος Φραγκίδης και ο Απόστολος Πάνας.

Από την άλλη με τη Φώφη είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές. Δεδομένος θεωρείται και ο Χρήστος Γκόγκας, καθότι είναι κουμπάρος της. Και φυσικά μαζί της είναι στελέχη που η ίδια ανέδειξε, όπως ο γραμματέας του κόμματος Μανόλης Χριστοδουλάκης και ο υπεύθυνος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, αλλά και στελέχη του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μανόλης Οθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Χρήστος Πολυζογόπουλος, η Τόνια Αντωνίου κ.α.

Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες εκτιμήσεις που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, χωρίς να τους αδικήσουμε. Άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν είναι σίγουρο ότι η επωνυμία των στελεχών και οι μηχανισμοί θα μπορέσουν να καθορίσουν την εκλογή, ιδιαίτερα αν υπάρξει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (στην ανάλογη διαδικασία του 2017 ξεπέρασαν τις 210.000).

Όσοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθουν να ψηφίσουν, απαιτούν (γιατί έτσι έχουν μάθει) το κόμμα τους να είναι κόμμα εξουσίας. Προφανώς, στην επιλογή τους θα πρυτανεύσει ο υποψήφιος που κατά τη γνώμη τους θα αυξήσει τα ποσοστά.