Οι δημοσκοπήσεις, οι φόβοι του Μαξίμου και οι προσδοκίες

Οι δημοσκοπήσεις, οι φόβοι του Μαξίμου και οι προσδοκίες

Τα επόμενα βήματα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος και κυρίως απρόβλεπτος. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες νωρίτερα από την άνοιξη του 2023 και  την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου (τουλάχιστον προς ώρας), το πρωθυπουργικό γραφείο τοποθετεί το ένα δίπλα στο άλλο, τα κομμάτια του κυβερνητικού πλάνου. 

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για μία σειρά δημοσκοπήσεων, κυρίως αναφορικά με τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που διενεργήθηκαν μετά από την δημοσιοποίηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο «σοφότεροι» δεν έγιναν καθώς μια σειρά ευρημάτων, μεταξύ αυτών και η πρόθεση ψήφου, δεν ήταν διαφορετικά από όλα όσα έχουν γίνει ευρέως γνωστά. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σημαντικά, πάνω από εφτά μονάδες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις δημοσκοπικές απαντήσεις υπάρχουν δύο σημεία με εξαιρετικά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. 

- Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να μην προκάλεσε μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση φαίνεται όμως ότι στάθηκε ικανή να μειώσει μεγάλο κομμάτι του λεγόμενου πολιτικού κεφαλαίου της. Με άλλα λόγια οι παρακολουθήσεις δεν στοιχίζουν ανεπανόρθωτα για το Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη άσχημη εξέλιξη ή λάθος από κυβερνητικής πλευράς δεν μπορεί να αποβεί «πολιτικά μοιραίο». «Κάθε στραβοτιμονιά πλέον θα κοστίζει δίπλα» λέει στο liberal.gr πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των ερευνών. 

- Σε βαρόμετρο εξελίξεων φαίνεται ότι αποδεικνύεται ο κρίσιμος τομέας της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Στις έρευνες κοινής γνώμης που έχουν στη διάθεση τους κυβερνητικά στελέχη καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι τρόποι που θα βρει η κυβέρνηση για να μειώσει το τσουνάμι ακρίβειας θα δώσουν ή όχι πολιτική ώθηση στον κ.Μητσοτάκη. Εάν η κυβέρνηση τα καταφέρει τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να πολλά στις επερχόμενες εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ.