Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει τις καταλήψεις, επενδύει στη δημιουργία αντικυβερνητικού κινήματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει τις καταλήψεις, επενδύει στη δημιουργία αντικυβερνητικού κινήματος

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει τις νέες πλατείες των αγανακτισμένων επιχειρεί να κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ και σε μια προσπάθεια να πείσει πως υπάρχει αντικυβερνητικό κίνημα φθάνει στο σημείο να υποδαυλίζει τις καταλήψεις. Όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος παίρνουν τη σκυτάλη από τον Γιάννη Ραγκούση και δηλώνουν στήριξη στους μαθητές που κλείνουν τα σχολεία Ταυτόχρονα όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει σε εκδηλώσεις και αντιδράσεις διαφόρων κλάδων. Στόχος η αναβίωση των πλατειών των αγανακτισμένων και η ανάδειξη των όποιων αντιδράσεων ως κινηματικών κατά της κυβέρνησης.

Από τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και τον προκάτοχό του Α. Χαρίτση μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να δίνει πλήρη κάλυψη στις καταλήψεις και στους μαθητές που παρανόμως έχουν κλείσει σχολεία. «Δίκαια τα αιτήματά τους» αναφέρουν στο σύνολό τους ενώ ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση μέσω ανάρτησης στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης έγραψε ότι «oι μαθητές στους δρόμους της Αθήνας, με εύλογη αγανάκτηση και αποδοκιμασία για την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία. Η ελπίδα είναι εδώ. Η αφύπνιση της κοινωνίας θα δώσει την απάντηση».

Οι δύο τελευταίες προτάσεις συμπεριλαμβάνουν τον στρατηγικό στόχο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει φανεί από τις ημέρες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και είναι η δημιουργία ενός κλίματος αντιδράσεων. Αντιδράσεων που ευελπιστεί ότι θα επαναφέρουν στο προσκήνιο συνθήκες ανάλογες με αυτές που οδήγησαν τον ίδιο και το κόμμα του στην εξουσία το 2015.

Γι' αυτό άλλωστε έχει αποφασιστεί η στήριξη όλων των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης. Αυτό περιγράφεται και στα όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο πολιτικό συμβούλιο όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ταυτόχρονα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να αναπτυχθούν αγώνες για την στήριξη του μισθού, την προστασία της εργασίας από την πολιτική απορρύθμισης αλλά και για την στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων».

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει πράξη την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο να βρίσκονται τα στελέχη του δίπλα σε κάθε αντίδραση. Άλλωστε η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του είναι πως μοναδικός τρόπος επανόδου στην εξουσία μέσα από μια φθορά της κυβέρνησης είναι να «καπελωθούν» κάθε μορφής κινητοποιήσεις.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για έναν «χειμώνα- κόλαση» λόγω της ύφεσης και της πανδημίας και ο ίδιος όπως και άλλα στελέχη του κόμματός του, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, δημιούργησαν κλίμα αντιδράσεων καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιχειρεί να κάνει την ευχή του (να επανέλθει στην εξουσία μέσα από τη δημιουργία αντικυβερνητικού κινήματος) πραγματικότητα. Υποδαυλίζοντας αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό είναι διατεθειμένος να αξιοποιήσει και τις αντιδράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών και να καπελώσει ακόμη και όλους όσοι επικαλούνται χρόνια και δίκαια αιτήματα σχετικά με τον χώρο της Παιδείας, εκφράζοντάς τα όμως με τον πλέον λανθασμένο τρόπο, των καταλήψεων.