Η τελευταία ζαριά του Αλέξη Τσίπρα

Η τελευταία ζαριά του Αλέξη Τσίπρα

Σε μια προσπάθεια αποκάθαρσης ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη εφ'' όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σπάζοντας το εμπάργκο που ο ίδιος είχε επιβάλει.

Ρίχνοντας την τελευταία του ζαριά τέσσερις ημέρες πριν την Κυριακή των εκλογών επιχείρησε να δείξει ότι διαμορφώνει τη συζήτηση και την πολιτική ατζέντα, με την απάντησή του όμως για τους νεκρούς στο Μάτι να προκαλεί εντυπώσεις και νέα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, είπε πως την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν στο Μόσταρ όταν ενημερώθηκε ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. «Δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη» είπε.

«Βρέθηκα από το αεροπλάνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι έβγαινε ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα, δεν ξέρω αν θα είχα άλλη στάση. Το τελευταίο που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Είδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση. Δεν ήξερα για νεκρούς, είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους» συμπλήρωσε.

«Έβλεπα γύρω μου παγωμένα πρόσωπα, αιφνιδιάστηκαν από την κάμερα οι υπουργοί και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα "γιατί είστε έτσι" τους υπουργούς και μου απάντησαν ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι νεκροί» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Υπερβήκατε τα όρια»

Η έναρξη της συνέντευξης επικεντρώθηκε στη στάση του Αλ. Τσίπρα απέναντι στον τηλεοπτικό σταθμό με τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί τα ΜΜΕ συνολικά πως είναι επικριτικά για την κυβέρνησή του και αυτό διότι όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε πηγή ανασφάλειας για τους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε επιθετικός και δήλωσε ότι όσα συνέβησαν «είναι περασμένα αλλά οχι ξεχασμένα» αλλά παραδέχθηκε πως υπάρχουν υπερβολές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όταν του τέθηκε το θέμα των αναφορών σε «βοθροκάναλα» από στελέχη της κυβέρνησής του.

«Υπερβήκατε» τα όρια υποστήριξε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας και πάλι ότι ο ΣΚΑΪ δεν «είχε την καλύτερη στάση» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρίζοντας ότι το εμπάργκο δεν έκανε καλό στον ΣΥΡΙΖΑ και αδυνατώντας να στηρίξει την απόφαση όπου έλαβε το καλοκαίρι του 2018 επικαλέστηκε τη στάση της ιδιοκτησίας του σταθμού απέναντι στην κυβέρνηση μετά την βομβιστική ενέργεια εναντίον του.

Στο σημείο αυτό πάντως δήλωσε πως δεν θυμάται τις εμπρηστικές  δηλώσεις του κυβερνητικού του τότε κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου σημειώνοντας όμως ότι αν έχουν γίνει τότε είναι «κατακριτέες

Ταυτόχρονα έκανε αναφορές στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνο Μπογδάνο για να δείξει πως υπήρξε υποκειμενικότητα στη στάση του σταθμού, σημειώνοντας πως τώρα είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ.

Ήττα στις ευρωεκλογές

«Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου» τόνισε αναφορικά με την συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%».

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε».

Για Βαρουφάκη

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Γιάννη Βαρουφάκη δήλωσε ότι «Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων» αλλά σημείωσε ότι «κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές».

Εν συνεχεία σε ότι αφορά τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου ανέφρε ότι «Να απολογηθώ όσο θέλετε, να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά ζητήσατε ποτέ από τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί για τα ελλείμματα που άφησε; Από τον κ. Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν;»

Υπήρξε άγνοια το 2015, είχαμε αυταπάτες

Σχετικά με τους χειρισμούς το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «είχαμε αυταπάτες» σημειώνοντας όμως ότι «Καταλογίστε μου όσες ευθύνες θέλετε για άγνοια συσχετισμών στην Ευρώπη» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως δεν υπήρχε εικόνα για την κατάσταση και τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε πολιτική αφέλεια δήλωσε πως «ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς» 

Υπόθεση Novartis

Στην άποψη ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ελληνικής ιστορίας επέμεινε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας μάλιστα ότι έχει και ηθική διάσταση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θεωρεί πως υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά σημειώνοντας ότι υπάρχουν καταθέσεις και η έρευνα συνεχίζεται. Μάλιστα είπε πως «αν δεν προχώρησε η διαλεύκανση είμαι αρμόδιος να απαντήσω».