Ελ. Τουλουπάκη: «Μόνο με άδεια του FBI θα στείλω τα έγγραφα στην Προανακριτική»

Ελ. Τουλουπάκη: «Μόνο με άδεια του FBI θα στείλω τα έγγραφα στην Προανακριτική»

Δεν μπορεί να αποστείλει τα έγγραφα που της ζητά η Προανακριτική χωρίς την άδεια του FBΙ, φέρεται να απαντάει η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, τονίζοντας σε σχετική επιστολή της πως αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της Επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Τουλουπάκη φέρεται να χαρακτηρίζει ως «ανεπίτρεπτη» την αποστολή απόρρητων εγγράφων στην Προανακριτική που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως φέρεται να τονίζει η εισαγγελέας Διαφθοράς, μπορεί να φέρει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κα Τουλουπάκη φαίνεται πως επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Στην επιστολή της η κα Τουλουπάκη φέρεται να επικαλείται πως πως τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες που περιέχονται στο αυτό το έγγραφο είναι και για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία ούτε «επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών».