Μετονόμασε το Αεροδρόμιο Μακεδονία σε αεροδρόμιο της Μίκρας ο Αλ. Τσίπρας

Μετονόμασε το Αεροδρόμιο Μακεδονία σε αεροδρόμιο της Μίκρας ο Αλ. Τσίπρας

Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο «Αεροδρόμιο της Μίκρας» που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. 

Η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν έγινε εν τη ρύμη του λόγου. Περιλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αλλά, για να μην μιλάμε μονάχα για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά όμως και τη βοήθεια, την τεχνική, μέσα από το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί προστατεύει και από έκνομες ενέργειες την αεροναυτιλία, αλλά και από ατυχήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή επικοινωνία των πολιτών μας, την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών».

Είναι ενδεικτικό ότι κάνει λόγο για αεροδρόμιο της Μίκρας αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με τη βοήθεια που θα παράσχουν και την εκπαίδευση στελεχών της γείτονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως υπουργός Εξωτερικών (θέση που ανέλαβε μετά την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά) εξέδωσε κείμενο στις 21 Ιανουαρίου στο οποίο έδινε απαντήσεις προκειμένου να αιτιολογήσει τα «κέρδη» της συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση σχετικά με το «Τi κερδίζει η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών;», έδινε σειρά απαντήσεων. Στην 5η εξ αυτών αναφέρει επί λέξη:

«5) Για πρώτη φορά η γειτονική χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρoνομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7(3),(4)). Επιπλέον δεσμεύεται (άρθρο 8 (2),(3)) για αποδόμηση του διαβόητου προγράμματος εξαρχαϊσμού (οτιδήποτε «αναφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό που συνιστούν αναπόσπαστο συστατικό της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» σε υποδομές/κτίρια/μνημεία) και για αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και απόσυρση από κάθε δημόσια χρήση. Η διαδικασία αυτή μάλιστα έχει αρχίσει, με την ήδη συντελεσθείσα μετονομασία του Αεροδρομίου της γείτονος, καθώς και της Εθνικής Οδού προς τα Σκόπια».

Και καταλήγει με την εξής αναφορά: «Σημειώνεται ότι, βεβαίως, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα περιορισμού χρήσης του όρου Μακεδονία ως προς την Ελλάδα, η οποία το διατηρεί στο ακέραιο (π.χ. Αεροδρόμιο «Μακεδονία»)». Αεροδρόμιο το όνομα του οποίου άλλαξε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «γράφουμε ιστορία».

Διευκρινίσεις από Μαξίμου για το αεροδρόμιο της... Μίκρας

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «Αεροδρόμιο της Μίκρας», πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχείρησαν να δώσουν διευκρινίσεις, απαντώντας ότι το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο οποίο, όπως υποστηρίζουν, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας. 

Δείτε βίντεο:

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Τσίπρας: Ακυρώσαμε την πατριδοκαπηλεία και την υποκρισία - Πατριωτική η Συμφωνία των Πρεσπών