Μεταναστευτικός ανθρωπισμός. Μια κερδοφόρα «μπίζνα» ημετέρων;

Μεταναστευτικός ανθρωπισμός. Μια κερδοφόρα «μπίζνα» ημετέρων;

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή, για το άρωμα σκανδάλου («τεράστιο ηθικό θέμα» το χαρακτήρισε) που αναδύει η σίτιση προσφύγων στις Σέρρες, καθώς την ανέλαβε ο υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος για το προσφυγικό, ενώ η κόρη του θα τον ελέγχει (τρία σε ένα)!

Σύμφωνα με δήλωση της κ. Σταμπουλή στο Liberal, το ποσό δεν ήταν το θηριώδες των 750 χιλιάδων που είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν περίπου 30 χιλιάδες και για σίτιση διαρκείας 10 ημερών, αλλά κατά την ίδια ετίθετο «ηθικό ασυμβίβαστο», γι' αυτό και προέβη σε δημοσιοποίηση του προβλήματος. (Χθες ως αργά τη νύχτα συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών, για το θέμα).

Ωστόσο, ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου ποσού, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες γίνεται μια αποδοτική «μπίζνα» για ημέτερους του πολιτικού περιβάλλοντος της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης δήλωσε σαρκαστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές, είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών».

Την ίδια στιγμή απορία προκαλεί η ανακοίνωση του ΓΕΣ ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, καθώς τη σίτιση των προσφύγων μέχρι το τέλος Αυγούστου έχει αναλάβει μια εταιρία από την Κόρινθο, με την επωνυμία CORINTHIAN PALACE CATERING A.E. Στην ανακοίνωση του ΓΕΣ δεν υπάρχει αναφορά εάν και πως εμπλέκεται ο υπεύθυνος μεταναστευτικού της Νομαρχιακής Σερρών, κ. Τάπας.

Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Θεοδωράκη

Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει τον Απρίλιο στη Βουλή από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είχε μιλήσει για πάρτι των «ημετέρων» στα hot spots και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών. Κατήγγειλε ότι γίνονται φωτογραφικές συμβάσεις και σπαταλούνται εκατομμύρια τα οποία ενθυλακώνονται από «φίλους εργολάβους» της κυβέρνησης. Είχε κατονομάσει τις περιοχές Χίο - Κω - Λιτόχωρο - Αργολίδα. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εθίγησαν τότε και από τα έδρανα του Κοινοβουλίου του φώναζαν «Ντροπή».

Η παρέμβαση Θεοδωράκη στο θέμα δε ήταν η μοναδική. Είχε επίσης καταγγείλει «οικονομικά παιχνίδια σε βάρος των μεταναστών», κάνοντας επίσης λόγο για «φαντάρους που δουλεύουν στα hot spots ενώ κάποιοι πλουτίζουν» και για «πρόσφυγες που στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία κολλητών της κυβέρνηση»!

Για παράδειγμα στο Hot Spot της Χίου, μια εταιρία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες ευρώ. Τα στρέμματα που φιλοξένησαν τους πρόσφυγες τα έδωσε ο δήμος, ενώ τα κοντέινερ ήταν δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις ανέλαβαν φαντάροι και ελάχιστοι εργάτες. Δηλαδή, κατέληξε, «ένας εργολάβος ήρθε από την Αθήνα και βρέθηκαν από τις τοπικές αρχές χωρίς σύβαση εργασίας και χωρίς τιμολόγια»! Ζήτησε δε από την εισαγγελία να προστατεύσει την υπόθεση εξονυχιστικά και γρήγορα.

(Φωτ.: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο hot spot της Χίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις, καθώς τα σημεία όπου δημιουργούν υποψίες είναι αρκετά.)

Όντως έγινε εισαγγελική παρέμβαση, αλλά από το Ποτάμι μας είπαν ότι ακόμη δεν έχει κληθεί ο αρχηγός του κόμματος, είτε κάποιο άλλο στέλεχος, να καταθέσει!

Παράλληλα (σ.σ. αναφερόμαστε στον κ. Θεοδωράκη, γιατί πρώτος και σχεδόν αποκλειστικά ανέδειξε το θέμα), αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Άμυνας νοίκιασε –χωρίς διαγωνισμό– και μόνο για φιλοξενία (χωρίς δηλαδή φαγητό) ένα κάμπινγκ στο Λιτόχωρο, για να φέρει μετανάστες, έναντι 9,50 ευρώ το άτομο, όταν το Καλοκαίρι το ίδιο κάμπινγκ ζητάει 4 ευρώ το άτομο!

Επίσης αρχές Ιουλίου, δέκα βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι απηύθυναν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή.

Εξέφραζαν απορία (και υποψία), καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο απέρριψε προσφορά από την ανθρωπιστική οργάνωση ASB για την ανοικοδόμηση δομής φιλοξενίας 1.500 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα Διαβατά. Αιτιολογία, εκ μέρους του υπουργείου, ήταν ότι το ύψος της χρηματοδότησης των 2,5 εκατ. ευρώ ήταν… ανεπαρκές, τη στιγμή που τόσο η προσφέρουσα οργάνωση (μια από τις αρχαιότερες οργανώσεις στη Γερμανία με 1,1 εκατ. μέλη), όσο και η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO) της Ε.Ε. έκριναν το συγκεκριμένο ποσό ως επαρκές!

Το υπουργείο αντιπρότεινε έναν προϋπολογισμό 8,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τρεισήμισι φορές υψηλότερο, χωρίς εντούτοις να κάνει γνωστό τον λόγο της τεράστιας αυτής απόκλισης προς τα πάνω.

Οφείλει να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση

Τα σημεία όπου δημιουργούν υποψίες είναι αρκετά και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις. Πολύ περισσότερο που το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα «εποχικό», αλλά διαρκείας.

Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Μουζάλας (ΦΩΤ.), είπε ότι αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, θα μας έρθουν περίπου 180 χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες επιπλέον. Άγνωστο πως κατέληξε στον αριθμό αυτό, που μάλλον είναι μετριοπαθής, καθώς παρεπιδημούν στα παράλια της Τουρκίας έως και 3 εκατομμύρια πρόσφυγες - μετανάστες, με το όνειρο της Ευρώπης.

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό, πέραν της κοινωνικής και εθνικής διάστασης, γίνεται τεράστιο πρόβλημα και όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη που απαιτεί. Θα χρειαστεί διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, διαφορετικά κινδυνεύει να γίνει ένα από τα νέα εθνικά σκάνδαλα, που θα παρασύρει και την κυβέρνηση. Αν δεν το αντιμετωπίσει, να είναι σίγουρη γι'' αυτό!