Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για την επάρκεια της αγοράς σε φυσικό αέριο

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για την επάρκεια της αγοράς σε φυσικό αέριο

Με φόντο τις εξελίξεις με την κρίση του ρωσικού φυσικού αερίου και συγκεκριμένα του αγωγού Nord Stream 1, θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία όλων των παραγόντων της αγοράς.

Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη από τις αρχές της εβδομάδας και θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις ανακοινώσεις της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού που διοχετεύει αέριο στην ΕΕ. Επικαλείται ότι δεν έχει την γραπτή βεβαίωση παράδοσης της τουρμπίνας που επισκευάστηκε στον Καναδά.

Η ενεργειακή κρίση ανατρέπει σχεδιασμούς και στόχους, ενώ εντείνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι διευρυμένη. Θα υπάρχει εκπροσώπηση από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ενέργειας αλλά και από εκπροσώπους της αγοράς.

Άλλωστε ο Ιούλιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς στις 25 του μήνα εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.


Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές για την ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος παραμένει η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG, την στιγμή που τα χρειαζόμαστε λόγω της εκτίναξης της ζήτησης αλλά και των πολύ υψηλών τιμών.