Με πρωτοφανή διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει (νέο) κομματικό κράτος

Με πρωτοφανή διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει (νέο) κομματικό κράτος

Νέα βροχή διορισμών ημετέρων σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διάταξης την οποία είχε εισάγει στο «παράλληλο πρόγραμμα» που ψηφίζεται αύριο από την Βουλή. Ειδικότερα, με το άρθρο 61 η κυβέρνηση θεσπίζει τους «Διαμεσολαβητές Υγείας», οι οποίοι «θα ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας».

Όπως αναφέρεται θα πρόκειται για πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας που ανήκουν ή προέρχονται από την τοπική κοινωνία ή τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Βέβαια, ποια θα είναι τα κριτήρια για την πρόσληψή τους θα καθορίζοντας φυσικά από τον …υπουργό.

«Απίστευτο! Υποκαθιστούν θεσμούς κ διοικήσεις με έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς παραεξουσίας σε κάθε νοσοκομείο! Αντί για γιατρούς κ νοσηλευτές διορίζουν έμμισθους μηχανισμούς ημέτερων σε όλα τα νοσοκομεία!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης.

Και επειδή, πιθανότατα οι Διαμεσολαβητές Υγείας είναι λίγοι το αρμόδιο Υπουργείο καθιερώνει και τους «Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας»:

«Ως συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας επαγγελματίες της Υγείας που ασχολούνται με την κοινοτική ή τη δημόσια υγεία και υπηρετούν σε φορείς ή μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, των Νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου…».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται ότι από την εν λόγω ρύθμιση προκύπτει δαπάνη και επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού η οποία ωστόσο δεν έχει υπολογιστεί από την κυβέρνηση.

Ούτε κουβέντα δεν ψέλλισε ο Ξανθός για τους διορισμούς!

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Το δόγμα αυτό ακολούθησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του «παράλληλου προγράμματος», ενώ ψέλλισε κουβέντα σχετικά με τους κομματικούς διορισμούς. Ειδικότερα, μολονότι παλαιότερα η κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ο υπουργός είπε ότι τώρα δεν θα υπάρχουν κενά.

Μάλιστα έκανε λόγο για εκνευρισμό (!) από την πλευρά της ΝΔ, η οποία κατά τον ίδιο «οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινωνία έχει θετική προσδοκία από το νομοσχέδιο αυτή την περίοδο». «Αυτό είναι το πρώτο και κορυφαίο στίγμα. Είναι συνέχεια της παρέμβασης για την ανθρωπιστικής κρίσης και τμήμα του παράλληλου προγράμματος και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση  των δημόσιων δομών, προσλήψεις, διευκόλυνση νέων γιατρών, αναβάθμιση της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και εκμετάλλευσης του ασθενή», είπα χαρακτηριστικά ο υπουργός και μίλησε «για ένα άλλο πολιτικό σχέδιο».

Στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τους κοινωνικά αδύναμους, υποστήριξε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί την απάντηση στην «φτωχοποίηση της κοινωνίας και την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση». «Για μας πρόκειται και για μηχανισμό κοινωνικής αναδιανομής που βοηθά και στην ανάπτυξη», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την υγεία και αναρωτήθηκε κοιτώντας προς τα έδρανα της ΝΔ:  «Εσείς τι έχετε πέρα από την κοινοτυπία και τον βερμπαλισμό για κρατισμό, διάλυση του κράτους, κομματοκρατία, παίζοντας και λίγο με την ξενοφοβία και τα συντηρητικά αντανακλαστικά μίας κοινωνίας σε κρίση;».

Αλέξανδρος Διαμάντης