Μ. Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Αρμενία υψώνουν τη φωνή τους για την Αγία Σοφία

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ελλάδα και Αρμενία υψώνουν τη φωνή τους για την Αγία Σοφία

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάϊος - Νοέμβριος 2020), βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Avet Adonts.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία εντάσσεται στον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί ο Αναπληρωτής Υπουργός με τους ομολόγους του των κρατών – μελών του Οργανισμού, επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακοί φιλικοί δεσμοί των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συνολικής Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (CEPA) ΕΕ-Αρμενίας.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις επιλογές της Ελληνικής Προεδρίας, ιδιαίτερα ως προς την κεντρική θεματική, η οποία, ως γνωστό, εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε, ακόμη, η κοινή στάση των δύο χωρών στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Την τουρκική ενέργεια καταδίκασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας. Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες υψώνουν από κοινού τη φωνή τους απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.