Λ. Μενδώνη: «Επιθετική και απειλητική» η κίνηση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Λ. Μενδώνη: «Επιθετική και απειλητική» η κίνηση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ως «επιθετική και απειλητική» χαρακτήρισε την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδών, επισημαίνοντας ότι «αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της». 

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγιά Σοφιά ήταν «σοφό» και εξέφρασε την άποψη ότι «με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα «έχει αντιδράσει με την ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO γιατί πρέπει να μείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά».

«Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο θα αρθεί πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες» σχολίασε, δε, με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα ενώ ερωτηθείς για τις διεθνείς αντιδράσεις η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως «ο Πατριάρχης τα είπε όλα».