Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές

Του Γιάννη Τρουπή

Τετ α τετ 15 λεπτών είχε στο Μόναχο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ και κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην Ιταλία, πατρίδα του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του να μην χρειαστεί η γειτονική χώρα να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με την Ελλάδα και να μην πληρώσει τον ίδιο βαρύ λογαριασμό, αναφορικά με την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον λαϊκισμό, με άξονα την ελληνική εμπειρία, στην οποία οι λαϊκιστές δοκιμάστηκαν στην πράξη και  θα εξηγήσει πως η ΝΔ αναγεννήθηκε από ένα παλιό και κουρασμένο κόμμα και τώρα  διεκδικεί μια μεγάλη εκλογική νίκη. 

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με βιώσιμους όρους, όχι μόνο εξαιτίας των γεγονότων στην Ιταλία αλλά και γιατί η χώρα μας έχασε τρία χρόνια και δεν κατάφερε τα επιτόκια δανεισμού της να φτάσουν στο επίπεδο χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Σε σχέση με το χρέος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται την καλύτερη δυνατή ρύθμιση χρέους για να βγει στις αγορές. Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή, η  πραγματική λύση είναι οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μία σοβαρή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται σίγουρος πως οι ξένοι εταίροι θα αντιληφθούν ότι μια πολιτική αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα, θα δώσει μια κυβέρνηση με μεγάλη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα και κατηγορεί τον κ.Τσίπρα πως έχει δώσει αφορμές στους εταίρους για να είναι καχύποπτοι, με διόγκωση του δημοσίου και με πάγωμα των μεταρρυθμίσεων.

Για τις αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας μετά την απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απαράδεκτους ισχυρισμούς και ξεκαθάρισε ότι παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη δεν χωρούν. Ειδικά για τις δηλώσεις Ερντογάν για τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως περιμένει από τον πρωθυπουργό μα τοποθετηθεί επίσημα. Σχετικά με το Σκοπιανό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και κατανοητή στους κόλπους του ΕΛΚ.