Κυρ. Μητσοτάκης στους FT: Η ελληνική οικονομία μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα

Κυρ. Μητσοτάκης στους FT: Η ελληνική οικονομία μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα

Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία, βοηθούμενη από τους ευρωπαϊκούς πόρους, θα ανακάμψει μετά την πανδημία, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom που διοργανώνουν οι Financial Times. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι είναι κάτι που δεν το κάνεις επειδή στο επιβάλλουν και δεν πρέπει να συνδέονται με τη λιτότητα.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας θα είναι καλύτερη σε έναν μήνα και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσει το μέτρο των self test σε μεγάλη κλίμακα.

«Τα πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αν τα συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self test και το γεγονός πως μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και το λιανεμπόριο λειτουργούν και θεωρώ πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά εντός του μήνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Tόνισε, επίσης, πως «θα ανοίξουμε με ασφάλεια» επαναλαμβάνοντας ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Ελλάδα θα μπορεί να το κάνει, είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με το τεστ αντισωμάτων, είτε με ένα μοριακό τεστ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι αυτές τις ημέρες ξεπερνιέται φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ανά ημέρα και σημείωσε πως καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια τον Μάιο και τον Ιούνιο «εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να προσφέρουμε εμβόλια σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό».

Στα της Οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Ελληνική Οικονομία είναι έτοιμη για ένα rebound κάνοντας λόγο για επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων με όπλο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για κεφάλαια, που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους για την χώρα τομείς.

«Οι κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. Εκδίδουμε πενταετές ομόλογο, μετά από καιρό. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Σχέδιο που υπέβαλε η Ελλάδα στην ΕΕ είναι λεπτομερές και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι πόροι από αυτό θα προσθέσουν ισχύ πυρός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι προβλέψεις για το 2021 και κυρίως το 2022 είναι αισιόδοξες για την ελληνική οικονομία. «Μία από τις δεσμεύσεις μας ήταν να ενισχύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις. Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ενώ θα κινητοποιηθούν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. Περιμένουμε 60 δισ. επενδύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που υπέβαλε σχέδιο, το οποίο περιγράφεται σε 4.000 σελίδες και περιλαμβάνει 70 μεγάλες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην ψηφιακή στην πράσινη τεχνολογία στην εργασία στις δεξιότητες. «Νομίζω ότι αφήσαμε την κρίση πίσω μας για τα καλά οι προβλέψεις ειδικά για το 2022 είναι πολύ αισιόδοξες», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε αριθμούς, ωστόσο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να τις κάνεις επειδή στις επιβάλλει κάποιος και δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τη λιτότητα, η οποία είναι επώδυνη. Κάνοντας ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά, ανέφερε ότι αν και υπάρχει η άποψη περί πολιτικού κόστους ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και εν μέσω πανδημίας και αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας.

Ανέφερε ότι η αγορά εργασία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι ώστε να έχουν δικαίωμα στην αποσύνδεση ενώ πρέπει ταυτόχρονα να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για να καθορίσουν το χρόνο τους και να έχουν καλύτερη ισορροπία δουλειάς και ζωής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι επώδυνες για κάποιους, συνήθως σε ομάδες πίεσης, αλλά γενικά οι μεταρρυθμίσεις είναι καλές για τους περισσότερους πολίτες, τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους. «Δεν είμαστε πλέον σε μία φάση λιτότητας αλλά θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων και θα εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν χρήσιμες μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι πρέπει να γίνει μία δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. «Λέμε στους νέους ανθρώπους ότι θα έχετε μεγαλύτερη μεγαλύτερο έλεγχο». 

Για τις κινεζικές επενδύσεις και το λιμάνι του Πειραιά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχουν υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές και σε γενικές γραμμές ήταν μία επιτυχημένη επένδυση όμως η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις κινεζικές επενδύσεις. «Δεν κοιτάω τις χώρες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, και άλλα λιμάνια έχουν ιδιωτικοποιηθεί και έχουμε ενδιαφέρον από πολλές διαφορετικές χώρες. Δεν περιμένω λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα εξαρτημένοι από την Κίνα», συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «οι εντάσεις μπορούν να τελειώσουν αν συμφωνήσουμε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσα από ένα πλαίσιο με επίκεντρο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Σημείωσε, δε, πως «καταστήσαμε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία είναι κάτι που αφορά και την Ευρώπη» και υπογράμμισε πως στην γειτονική χώρα προφέρεται μία θετική ατζέντα, αλλά με προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα, αν η Τουρκία επιστρέψει στην αναθεωρητική εξωτερική πολιτική.

«Θα επιμείνουμε ότι το μοναδικό ζήτημα είναι ο καθορισμός θαλάσσιων συνόρων δεν μπορεί να λυθεί με μονομερείς δράσεις. Μπορεί να λυθεί μόνο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αν απαιτηθεί να πάμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αυτό είναι μία πολύ λογική προσέγγιση και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να λύσουμε τέτοια ζητήματα. Με άλλες χώρες το έχουμε κάνει. Με την Ιταλία και την Αίγυπτο συμφωνήσαμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Διαβάστε ακόμα:

Αισιόδοξος ο Κυρ. Μητσοτάκης για το φετινό καλοκαίρι