Μοναδικό θέμα συζήτησης για Ελλάδα οι θαλάσσιες ζώνες - Όχι σε πρόωρες εκλογές
Κυρ. Μητσοτάκης

Μοναδικό θέμα συζήτησης για Ελλάδα οι θαλάσσιες ζώνες - Όχι σε πρόωρες εκλογές

Το μήνυμα ότι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτες στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξή του στον Ant1, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τασσόμενος υπέρ του διαλόγου, αλλά προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει πως αν συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει απόθεμα εμπιστοσύνης και τόνισε ότι το 2020-2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά, προσθέτοντας ότι «πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει την τετραετία».

Στο θέμα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν δημιουργηθεί και άλλα κέντρα και ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις. Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ανέφερε ότι στόχος είναι να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους την Παρασκευή με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, όπου έκανε ειδική μνεία στα μέτρα που έρχονται, όπως στο νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για στήριξη των δανειοληπτών.

Στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς για την προσπάθεια της Άγκυρας να θέτει συνεχώς θέματα, απάντησε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. «Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση έκανε σαφές ότι στόχος των διερευνητικών είναι ένας και μοναδικός, λέγοντας «θέλουμε να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε». Και επισήμανε ότι η Ελλάδα, έφυγε για πρώτη φορά από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές, κτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της.

Για εκλογές

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ξεκίνησαν μετά τον ανασχηματισμό. «Γιατί η φερόμενη ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου σημαίνει και εκλογές. Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Έχουμε μια συμπαγή και αποτελεσματική κοινοβουλευτική ομάδα, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης και στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι είχε δεσμευτεί για ανανέωση διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις, όταν εξελέγην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Αυτήν την ατζέντα υπηρετώ. Η ΝΔ έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη σε αυτό, που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο», συμπλήρωσε.

Για πανδημία και αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στο lockdown λόγω της πανδημίας, επισήμανε ότι ουδέποτε η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε δηλώσει πως αν είχε αυτή την εικόνα θα είχε κλείσει την πόλη νωρίτερα. «Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό στη στήριξη του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα» είπε και ευχαρίστησε το προσωπικό των νοσοκομείων. 

Καλό είναι να μην υπονομεύει κανείς την προσπάθεια ανέφερε και απαντώντας σε ερώτηση για τους νεκρούς επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση μια πανδημίας με μια τραγωδία όπως αυτή στο Μάτι.

«Άστοχη μια τέτοια σύγκριση που ευτυχώς δεν έχω ακούσει από τον Αλέξη Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως την Παρασκευή αναμένει μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή.

Εμβολιασμοί 2 εκατ. πολιτών ως τον Μάρτιο

Σχετικά με την πρόταση για παρασκευή εμβολίου σημείωσε ότι είναι ανυπόστατη και ανεφάρμοστη και στο σημείο αυτό ανέφερε για τον τρόπο που γίνεται αντιπολίτευση πως «δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση».

Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και όχι ενώπιον των πολιτών στη Βουλή, διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Η Ελλάδα σήμερα έχει προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις. Αντιστοιχεί αυτό σε πάνω από 15 εκατ. εμβόλια. Είναι διπλάσιος αριθμός από αυτόν που χρειαζόμαστε. Έχουμε επαρκέστατα εμβόλιο, από το Απρίλιο θα είναι μεγαλύτερη και η προσφορά. Σήμερα είναι το πρόβλημα και κάνουμε κατανομή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως από τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας.

Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ενώ για το φετινό τουρισμό το καλοκαίρι εξέφρασε την αισιοδοξία του, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte» τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

«Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», συμπλήρωσε εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το θέμα της Εκκλησίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπήρχε διαφωνία ως προς τον εορτασμό των Θεοφανίων σημειώνοντας ότι μετά την διαφωνία αυτή η Εκκλησία συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς. 

Για τα θέματα της οικονομίας

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια» ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε σε εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας απάντησε ότι «έτσι θα μας είχαν τελειώσει τα χρήματα». Παραδέχτηκε ότι το click away βοήθησε την αγορά αλλά αναγνώρισε ότι στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης δεν απέδωσε.

«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε και υπογράμμισε πως με δική του απόφαση έκλεισαν τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβει τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πως τώρα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού». 

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού ανέφερε πως «γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία».

Για Novartis

Για την υπόθεση Novartis είπε ότι «στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 είχα πει πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τη Novartis. Ό, τι είπα τότε ισχύει και τώρα. Η χώρα θα ζητήσει όσα μπορεί να διεκδικήσει από τη Novartis. Υπήρξε σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και συνταγογράφησης. Το πολιτικό σκάνδαλο έγκειται στη στοχοποίηση 10 πολιτικών προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξαν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα».