Η κυβέρνηση μοιάζει, μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, να περνά σε ένα «σπριντ» ανάδειξης των πρωτοβουλιών, που είτε λαμβάνονται σε πρώτο χρόνο, είτε σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον και αφορούν ένα τρίπτυχο πολιτικών. Οικονομία, μεταρρυθμίσεις και δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, που αγγίζουν την καθημερινότητα, φαίνεται να ιεραρχούνται ως μείζονα στοιχεία του κυβερνητικού έργου, που επιδιώκει να υπάρξει αποτύπωμα χειροπιαστό σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγη, οι μεταφορές, τα παιδιά ή τα άτομα με αναπηρία.
Έτσι, οι πρώτες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη μετά το Πάσχα, ήταν τα μέτρα ενίσχυσης για ενοικιαστές και συνταξιούχους, όπως και το επίδομα κωφών, που επεκτάθηκε χωρίς ηλικιακά κριτήρια.
Ακολούθησε η προαναγγελία μέτρων, που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα έχουν στο επίκεντρο νέες φοροελαφρύνσεις, με στόχευση στη μεσαία τάξη, παραπέμποντας το εύρος των παρεμβάσεων στον δημοσιονομικό χώρο που θα διαπιστωθεί στα μέσα του χρόνου.
Το κυβερνητικό επιτελείο επανάφερε σε πρώτο πλάνο μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, που μελετήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, μετά τα γεγονότα της Νομικής, ενώ στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού και παιδιάτρου, μέσω του οποίου έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση 350.000 παιδιών σε δωρεάν υπηρεσίες, αλλά και την τετράμηνη λειτουργία του νέου δικαστικού χάρτη, που χαρακτηρίζεται ως σημαντικότατη μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και περί τους δέκα υπουργούς εξειδίκευσαν τα μέτρα για τη βία των ανηλίκων, που περιλαμβάνουν ακόμη και ειδικά διαμορφωμένες εφαρμογές, όπως το KidsWallet, προκειμένου να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση σε ένα θέμα, που έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.
Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις για την Άμυνα, με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των ενστόλων, ενώ όλο αυτό το διάστημα, στην πρώτη γραμμή, παραμένει το ζήτημα των σιδηροδρόμων, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, το σχέδιό της να προχωρήσει στην αναδιοργάνωσή τους με μοντέλο ΔΕΗ και την ασφαλή λειτουργία τους έως το 2026.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας για το έργο, που έχει να επιδείξει και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε το 2023, είναι σαφές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν το αποτύπωμα αυτών των πρωτοβουλιών στην κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις.
Ήδη, οι τελευταίες μετρήσεις κατέδειξαν θετική αποδοχή των οικονομικών μέτρων ενίσχυσης, που ανακοινώθηκαν, αλλά και σχεδόν καθολικό αίτημα να έχουν συνέχεια, προκειμένου να διευρυνθούν οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες επωφελούνται από αυτά. Στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζουν» πίσω από τις μετρήσεις ότι οι πολίτες επιζητούν πολιτικές με απτά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, με την οικονομία και την καθημερινότητα να αποτελούν τα σημαντικότερα πεδία, πάνω στα οποία η κυβέρνηση θέλει να «επενδύσει».
Σε αυτό, άλλωστε, αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη και την ανάκαμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο «εγκλωβισμός» της αντιπολίτευσης στην καταγγελτική ρητορική και μονοθεματικά στην τραγωδία των Τεμπών, ενισχύει το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου περί ελλείμματος προγραμματικού λόγου από τα περισσότερα κόμματα, επομένως και έλλειψης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Αυτό το ιδιότυπο «κενό» επιδιώκει από τη μία πλευρά να αναδείξει η κυβέρνηση και από την άλλη να πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, που απαιτεί συνέχεια και παράγει αποτελέσματα.
Το επόμενο διάστημα η δημόσια συζήτηση θα επανέλθει με ένταση στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς επίκεινται κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η στάση Τριαντόπουλου, την οποία προκρίνουν σε κάθε περίπτωση, αποτελεί «οδηγό», που υπηρετεί την κυβερνητική θέση ότι υπαίτιους και ευθύνες καταλογίζει μόνο η Δικαιοσύνη, ενώ η ύπαρξη πλέον ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για τους σιδηρόδρομους καλύπτει τις ελλείψεις, που καταγράφονταν και αναγνωρίζει έμπρακτα αστοχίες του παρελθόντος.
Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι στην επικαιρότητα θα παραμείνει και το πεδίο της οικονομίας, που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορεί να αναδειχθεί προνομιακό, με δεδομένη τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα στοιχεία, που δείχνουν ότι θα υπάρξουν περιθώρια, ώστε να συνεχιστούν πολιτικές για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την μείωση των φόρων, με χρονικό ορίζοντα των ανακοινώσεων τον Σεπτέμβριο και της εφαρμογής τους το 2026.