Μείωση φόρων από το 2020, συνομιλητής μου η κοινωνία

Μείωση φόρων από το 2020, συνομιλητής μου η κοινωνία

Του Γιάννη Τρουπή

Το πλαίσιο της οικονομικής του πολιτικής κυρίως σε ότι αφορά στους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι η πολιτική του βασίζεται στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

“Ποιά είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών με ρυθμό ανάπτυξης στο 2% και ποιά με ρυθμό στο 4%; Εμείς δεν θέλουμε το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται στις επενδύσεις. Θα παίρνεις άδεια λειτουργίες και εκ των υστέρων θα ελέγχεσαι αυστηρά” επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησής μου είπε ο κ.Μητσοτάκης. “Η βουλή δε θα κλείσει το καλοκαίρι, το Σεπτέμβριο θα ψηφίσει το φορολογικό, το μεσοπρόθεσμο και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρου των μερισμάτων και μείωση του φόρου των επιχειρήσεων. Για το 2019 δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες μειώσεις” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τους Ευρωπαίους ενδιαφέρει να πάρουν τα λεφτά από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας με νόημα ότι έχει αρκετά δείγματα για να πιστεύει ότι μία ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε προβληματικό τον νόμο Κατρούγκαλου.  “Ο σημερινός συνταξιούχος δεν έχει να φοβάται τίποτα. Οι απόψεις της κυρίας Ξαφά δεν απηχούν τις θέσεις της ΝΔ” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα και προανήγγειλε προσλήψεις στο δημόσιο αλλά και αξιολόγηση.

“Καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα. Θα γίνουν προσλήψεις εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Υγεία, ασφάλεια και σταδιακές προσλήψεις και αναπληρωτών καθηγητών.

Η αξιολόγηση θα γίνεται από τους προϊσταμένους. Δε θα είναι τιμωρητική αλλά θα επιβραβεύει τους ικανούς. Δεν νοείται δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση όχι τιμωρητικά. Επειδή βρεθήκαμε τότε ενώπιον της επιμονής του ΔΝΤ, στο μυαλό των πολιτών η αξιολόγηση συνδέθηκε με τις απολύσεις.

Ο συνομιλητής μου σήμερα είναι η κοινωνία . Η κυβέρνηση βάζει στο στόμα μου πράγματα που δεν έχει πει. Ζητώ από τους πολίτες συμμετοχή. Καμία ψήφος δεν περισσεύει” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και πολιτικές ευθύνες αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει, όπως είπε, η εταιρία να βελτιώσει την δράση της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει βρει ήδη τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

“Τους έχω βρει τους υπουργούς αλλά δεν θα σας πω ποίοι είναι. Θα κάνω μια προσπάθεια να βάλω τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Θα συνιστούσα σε όλους σεμνότητα, δε θα ανεχτώ καμία αλαζονεία. Όσο πιο μεγάλη είναι η νίκη μας, τόσο πιο μεγάλη σεμνότητα θα έχουμε. Δε θα έχουμε αναπληρωτές υπουργούς, παρά μόνο έναν. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα με ατζέντα. Θέλω κάθε μήνα να βρίσκομαι σε ένα μέρος της Ελλάδας και να μιλάω με τους πολίτες” επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Για τον Γιάννη Στουρνάρα θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός τραπεζίτης” απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το αν ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να είναι ο νέος υπουργός οικονομικών.

Ειδικά αναφορά έκανε στα εθνικά θέματα, με έμφαση στις σχέσεις με την Τουρκία. “Θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση . Δεν είμαι υπέρμαχος των συναντήσεων μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Θα επιχειρήσουμε την προσέγγιση με την Τουρκία αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων καλής γειτονίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Μίλησα για την ανάγκη να στηρίξουμε τις ελληνικές μακεδονικές επιχειρήσεις και για την ανάγκη σε διεθνές επίπεδο στήριξης των μακεδονικών εταιριών διεθνώς” τόνισε.

“Το ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι η ΝΔ . Συνομιλητής μου είναι η κοινωνία. Θα πάμε σε τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δε θα κάνω τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, γιατί δεν είναι συνομιλητής μου ο κ. Τσίπρας μόνο. Αντίπαλος μου είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί “ επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.