Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, 19:10

-A +A

Κ. Σκρέκας: Να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η σύμβαση της ΔΕΗ με την EDS

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, 19:10
Κ. Σκρέκας: Να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η σύμβαση της ΔΕΗ με την EDS
-A +A

Τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που είχε θέσει στη Βουλή για τη συμφωνία εξαγοράς της EDS Σκοπίων, συμφερόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, από τη ΔΕΗ, υπενθυμίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, σχολιάζοντας τοποθέτηση του υπουργού Γ. Σταθάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας επισημαίνει ότι οι ανησυχίες αφορούσαν τη σκοπιμότητα της επενδυτικής κίνησης, αλλά και το χρόνο που επιλέχθηκε (εν μέσω κορύφωσης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - πΓΔΜ) και τονίζει ότι ο κ. Σταθάκης οφείλει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή τη σύμβαση, καθώς «οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτή την υπόθεση».

Επιπλέον, ο τομεάρχης της ΝΔ παραθέτει και το απόσπασμα της σχετικής τοποθέτησης που είχε κάνει στη Βουλή.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σκρέκα:

«Ο κ. Σταθάκης θα όφειλε να έχει καλύτερη μνήμη. Από τις 12 Ιανουαρίου 2018 και από το βήμα της Βουλής, είχα προσωπικά εκφράσει έντονους προβληματισμούς και είχα θέσει ερωτήματα αναφορικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εμπορική ενεργειακή εταιρεία EDS Σκοπίων. Η εταιρεία αυτή ήταν συμφερόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Πέρα από την σκοπιμότητα μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης, οι εύλογες ανησυχίες μας είχαν να κάνουν και με τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης εξαγοράς, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδος και Σκοπίων.

Ο κ. Σταθάκης οφείλει άμεσα να  καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της EDS Σκοπίων. Οι πολίτες  απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις  σε αυτή την υπόθεση».

Υ.Γ. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Σταθάκη, παραθέτουμε ως παράρτημα την παρέμβασή μου για το εν λόγω ζήτημα κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου 2018»

H παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Σκρέκας στη Βουλή:

«Θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Διαβάζω σε σημερινά δημοσιεύματα -και παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε- ότι η ΔΕΗ, η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, η εταιρεία που έχει χάσει περίπου το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, η εταιρεία της οποίας εκχωρήσατε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες μέρες -περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το υπερπλεόνασμα, για να μπορέσει να λειτουργεί και να μπορέσει να πληρώσει τους προμηθευτές της- η εταιρεία η οποία έχει τεράστια προβλήματα στο να έχει κερδοφόρες χρήσεις και να αντιμετωπίσει αυτά που της έχετε επιβάλει με τις συμφωνίες με τους θεσμούς -να θυμίσω πουλάει σε δημοπρασίες ενέργειας, στα ΝΟΜΕ ενέργεια κάτω του κόστους και ένα μεγάλο κομμάτι αυτό εξάγεται στο εξωτερικό- αυτή η εταιρεία διαβάζουμε, και παρακαλώ να επιβεβαιώσετε αν είναι αλήθεια ή όχι, ότι διαπραγματεύεται να αγοράσει ενεργειακή εταιρεία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων, μια ενεργειακή εταιρεία που έχει μόλις εβδομήντα πελάτες.

To ερώτημα είναι απλό: Αυτή η δημόσια εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανάθεση σε αξιόπιστο σύμβουλο υπολογισμού του εύλογου τιμήματος, αν θα πρέπει να πληρώσει για να αγοράσει μία ενεργειακή εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια, που το μόνο που κάνει είναι να έχει εβδομήντα πελάτες;

Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό και ολοκληρώνω.

Δεύτερον: Κύριοι Βουλευτές, έχετε καταλάβει ότι αυτήν τη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση των Σκοπίων, υποτίθεται για να λύσει ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα που αφορά την ονομασία της γειτονικής χώρας;

Είναι δυνατόν, την ώρα που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και η διαδικασία αυτή είναι –υποτίθεται- στην κορύφωσή της, η ελληνική Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού να διαπραγματεύεται εξαγορά εταιρείας των Σκοπίων που σύμφωνα με το δημοσίευμα –σας παρακαλώ να το επιβεβαιώσετε- είναι συμφερόντων ανώτατου πολιτικού, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης των Σκοπίων;

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έχετε παρανοήσει εντελώς; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτήν την ώρα δημόσια εταιρεία να διαπραγματεύεται να αγοράσει και να πληρώσει χρήματα σε γειτονική εταιρεία των Σκοπίων για εβδομήντα πελάτες; Ισχύουν αυτά τα πράγματα ή όχι;

Αν ισχύουν, τι πρόκειται να κάνετε; Τι προτίθεστε να κάνετε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης; Έτσι αντιλαμβάνεστε την υπεύθυνη διακυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση των εθνικών μας θεμάτων;».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα