«Πέρασε και δεν ακούμπησε» ο ανασχηματισμός

«Πέρασε και δεν ακούμπησε» ο ανασχηματισμός

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην επικοινωνία για να αντιληφθεί ότι ο ανασχηματισμός του κ.Τσίπρα δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Μέσα σε μερικά μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, η πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού έχει σχεδόν ξεχαστεί, ενώ οι συμβολισμοί τους οποίους θέλησε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου με την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων γύρισαν μπούμερανγκ για τον κ.Τσίπρα.

Ο πολυδιαφημισμένος λοιπόν ανασχηματισμός δεν προσέφερε τα αναμενόμενα για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που τώρα βλέπουν το χρόνο να μετράει αντίστροφα και τα περιθώρια ελιγμών να λιγοστεύουν.

Είναι προφανές ότι ο κ.Τσίπρας, γνωστός τακτικιστής, ποντάρει πλέον όλα τα λεφτά του στο θέμα των περικοπών ή μη των συντάξεων, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί την ύστατη προσπάθεια να ψαλιδίσει την απόσταση που τον χωρίζει από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ζήτημα των συντάξεων αποτελεί εδώ και μερικές εβδομάδες στο δημόσιο διάλογο έναν γρίφο, μια και κάθε μέρα ακούγονται εντελώς διαφορετικές εκδοχές από τους υπουργούς της κυβέρνησης για την τύχη τους.

Άλλοι λένε ότι θα δοθούν αντίμετρα στους συνταξιούχους αν οι περικοπές εφαρμοστούν, άλλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι περικοπές να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν ενώ υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι και οι συντάξεις δεν θα περικοπούν και θα δοθούν αντίμετρα. Μέσα από αυτή την σκόπιμη καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας, οι πρώτοι που δεν ξέρουν τελικά τί τους ξημερώνει είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο ελάχιστα τους «εκτιμά» και «σέβεται» η ίδια η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο, ο οποίος έχει και αυτός ως άξονα τους συνταξιούχους. Από την μία έχει ήδη καταθέσει τροπολογία στην Βουλή για την μη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μειώσεων από 1/1/2019. Από την άλλη είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα που θα καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου και θα λειτουργεί προς όφελος και των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα έχει ως κεντρική του στόχευση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που θα αυξήσει αυτομάτως το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα ωφεληθούν από τις συνολικές προτάσεις στην οικονομία. Δηλαδή τη μείωση και των άμεσων, αλλά και των έμμεσων φόρων. Με πρώτη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% γεγονός που θα ανακουφίσει όσους έχουν ιδιόκτητα σπίτια, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% αρχικά και σταδιακά στο 11%.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα πάνε ένα βήμα παραπέρα θέλοντας να αντικρούσουν το ερώτημα που συχνά διατυπώνεται για το κατά πόσο θα μπορούν να βοηθούν οι συνταξιούχοι τα παιδιά τους αν μειωθούν και άλλο οι συντάξεις. Η απάντηση λοιπόν που δίνει η ΝΔ σε αυτό το ερώτημα είναι ότι θα πρέπει η κατάσταση να αντιστραφεί, μια και το σωστό είναι οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν την οικονομική ευχέρεια να βοηθούν, όταν χρειάζεται, τους συνταξιούχους γονείς τους και όχι βέβαια οι συνταξιούχοι τα άνεργα παιδιά τους.

Στόχος λοιπόν όπως λένε στην Πειραιώς είναι η πρόκληση μιας αναπτυξιακής έκρηξης, ώστε να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίες για τους νέους ανθρώπους που σήμερα είτε υποαμείβονται, είτε μεταναστεύουν, είτε ακόμη χειρότερα αναζητούν στην Ελλάδα δουλειά και δεν μπορούν να βρουν.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν τους προσεχείς μήνες στο επίκεντρο της ρητορικής τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Φωτογραφία: Intimenews