Η Σύνοδος Κορυφής που επιβεβαίωσε την Ελλάδα... έστω και καθυστερημένα

Η Σύνοδος Κορυφής που επιβεβαίωσε την Ελλάδα... έστω και καθυστερημένα

Στην πολιτική όταν κάποιος δικαιώνεται αναμφίβολα θα πρέπει να δηλώνει ικανοποιημένος. Στην περίπτωση της ελληνικής τακτικής σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, η επιβεβαίωση δυστυχώς άργησε αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει... δικαίωση ακόμα και με όταν αυτή έρχεται «καθυστερημένα». 

Μπορεί η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών να ήταν αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος  του κορονοϊού, όμως από την συζήτηση των «27» δεν έλειψε ο Τούρκος Πρόεδρος. Για μία ακόμα φορά το θέμα των «τσαμπουκάδων» τέθηκε και μάλιστα μετ' επιτάσεως. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας και όλων των τελευταίων εξελίξεων.

Όπως μεταφέρει στο liberal.gr καλά ενημερωμένη πηγή τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαίωσαν (δυστυχώς) τα όσα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Αύγουστο για τον Ταγίπ Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα το κλίμα της συνόδου ήταν σε απόλυτη ταύτιση με τα όσα υποστήριξε  ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή και κυρίως με το βασικό συμπέρασμα, το οποίο έχει βγάλει η χώρα μας για την τουρκική τακτική.

«Πίσω από κάθε εστία έντασης το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται ο τουρκικός επεκτατισμός» επανέλαβε στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η φράση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποτυπώθηκε και στο κλίμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε λίγο μετά από τις 22.30 το βράδυ της Πέμπτης. 

Δυστυχώς για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αντέδρασαν άμεσα, αλλά χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες προκειμένου να αποδεχθούν τα όσα υποστήριζε η Αθήνα. Χρειάστηκε να βγει μπροστά ο Εμμανουέλ Μακρόν για να μειωθούν οι όποιες αντιστάσεις και δεύτερες σκέψεις ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στον κ. Ερντογάν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε την όλη του επιχειρηματολογία ένα βήμα παραπέρα κατά τη διάρκεια της συνόδου. Έλαβε το λόγο μετά τον Γάλλο πρόεδρο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με άλλα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε εμμέσως πλην  σαφώς τους εταίρους προ των ευθυνών τους μετά και τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Παρισίων και Άγκυρας. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα ξεκαθάρισε  στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ ότι οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν απέναντι και στη Γαλλία αποδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας όχι μόνο αναφορικά με την Ελλάδα αλλά κυρίως σε σχέση με την Ευρώπη... 

Το μεγάλο πλέον ζήτημα που τίθεται είναι  τί σκοπεύουν πραγματικά να κάνουν οι «27» με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήξερε...