Η πρωτοφανής αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει και να εισπράξει

Η πρωτοφανής αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει και να εισπράξει

Σε επίπεδο εντυπώσεων η πολιτική ζωή διάγει υπό την κυριαρχία Μητσοτάκη. Ναι εντυπώσεων, αλλά στην πολιτική και οι εντυπώσεις δημιουργούν ουσία στο μέτρο που έχουν εκλογικό αντίκρισμα.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ υπερκέρασαν τις γρατζουνιές από το αλαλούμ με τον ανασχηματισμό του Αποστολάκη, από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε λόγω της εριστικής του συμπεριφοράς. Έχασε ο Μητσοτάκης αλλά δεν κέρδισε ο Τσίπρας. Ασχέτως σκοπιμοτήτων Μητσοτάκη, αρνήθηκε να συναινέσει και να δείξει ότι έχει και «δανείζει» ικανά στελέχη του για κυβερνητικούς θώκους. Θα έδειχνε εν τοις πράγμασι εικόνα κόμματος εξουσίας.

Ο γέγονε γέγονε. Η ΔΕΘ έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εξαγγελίες, που σύμπασα η αντιπολίτευση τις θεωρεί «παροχές σε λίγους». Σε λίγους μήνες οι πολίτες θα τις καρπώνονται, λίγες αλλά υπαρκτές.

Παρενθετικά να πούμε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη κατανοήσει το πολιτικό κεφάλαιο που προσέδωσαν στην κυβέρνηση αυτά τα λίγα 534 ευρώ που έπαιρναν όσοι βγήκαν σε αναστολή εργασίας λόγω κορονοϊού. Λίγα μεν αλλά αυτός ο κόσμος έβλεπε ως εναλλακτική το τίποτα, και ως εκ τούτου το πίστωνε στην κυβέρνηση.

Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε κόσμο εκλογικά επειδή έδωσε ένα λειψό επίδομα που το ονόμασε 13η σύνταξη, δεν έχει γίνει κατανοητό το βάρος του κυβερνητικού επιδόματος σε κόσμο που το λάμβανε κάθε μήνα, αρκετός και για ολόκληρο χρόνο. Σε όσους δεν είναι κομματικά τοποθετημένοι, δεν έπιανε το αφήγημα περί νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Ούτε ήξεραν τι σημαίνει ούτε ενδιαφέρονταν να μάθουν τι είναι.

Χθες ο Χατζηδάκης εξειδικεύοντας το «πρώτο ένσημο» είπε μεταξύ άλλων, ότι θα αφορά όλους τους νέους και θα έχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Θα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα όπως αυτό των 150.000 θέσεων εργασίας (τρέχει ήδη αλλά προστίθενται και άλλες 50.000), ή με προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα έκανε λόγο για διπλή καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο (500.000 άτομα), αποζημίωση ειδικού σκοπού για δύο ακόμη μήνες σε κάποια επαγγέλματα κλπ.

Αν επιβεβαιωθεί και η υπόσχεση Σταϊκούρα ότι το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και θα αξιοποιηθεί για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, (και υπέρ Υγείας και Παιδείας είπε, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι). Και δεν αναφερόμαστε καν στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού.

Έχει ήδη υπέρ της η κυβέρνηση και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (θα ήταν ο πρώτος νόμος που θα έσκιζε «κάποιος»), τη μείωση του φόρου εισοδήματος κ.α. Η αχίλλειος πτέρνα της είναι η εισαγόμενη ακρίβεια. Αν με κάποιο τρόπο αναχαιτίσει ως ένα βαθμό τις δυσμενείς επιπτώσεις της, αποκτά ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η απλή ρεαλιστική διαπίστωση είναι ότι η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές με «μπαζούκας» και η αξιωματική αντιπολίτευση με «λιανοντούφεκα».

Όλη η αντιπολίτευση έχει εστιάσει στο γνωστό σλόγκαν ότι «δίνει λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους». Είναι το σλόγκαν που μας ακολουθεί δεκαετίες, και το οποίο τελεί εν αφλογιστία από την πολλή χρήση. Όταν ο πολίτης νιώσει ότι καλυτερεύει η θέση του (αν καλυτερεύσει βέβαια), αυτά θα τα θεωρήσει έπεα πτερόεντα.

Ήδη μάλλον τα θεωρεί. Δεύτερη δημοσκόπηση μετά το Καλοκαίρι, της MRB αυτή, και βγάζει διαφορά 11.9 % υπέρ της ΝΔ. Και ενώ για την κυβέρνηση οι αρνητικές γνώμες είναι 52% για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται στο 70%! Και στις θετικές γνώμες η κυβέρνηση υπερέχει λαμβάνοντας το 39,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 25,1%.

Οι πολίτες της δίνουν προβάδισμα παρόλο που - έτσι «σοφοί» που έγιναν κυρίως από τη… γενναία ΔΕΘ του Τσίπρα το 2014 - είναι επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες.

Εύκολη λύση είναι να θεωρηθούν και οι δημοκοπικές εταιρίες «πετσωμένες». Το θεωρούσαν και το 2019 και είδαν τα χαϊρια τους.

Μπρος στην κυριαρχία της ΝΔ και του Μητσοτάκη, προς το παρόν δεν αρθρώνουν κάποια σοβαρή αξιόπιστη λύση. Η αξιωματική αντιπολίτευση για παράδειγμα, κατατρίβεται δυο μέρες τώρα με τον… Μπογδάνο.

Ατόπημα μεν, είναι θέμα ο Μπογδάνος, αλλά είναι ένας βουλευτής, που συχνά λειτουργεί ως «παρατράγουδο». Όταν ο άλλος παρουσιάζει σφαιρικό πρόγραμμα παροχών, αναδιαρθρώσεων και υποσχέσεων, όταν μοιράζει λεφτά (ή υπόσχεται να μοιράσει) η αξιωματική αντιπολίτευση, που απευθύνεται σε όλο τον λαό, δεν γίνεται να επικεντρώνει συγκεντρωτικά τη δύναμη πυρός της στον Μπογδάνο. Πικρό μεν αλλά ρεαλιστικό.

Μόνο αν παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη πειστικό, κοστολογημένο (όχι στα λόγια όπως άλλοτε) πρόγραμμα, και με σοβαρότητα χωρίς τσιτάτα για ελίτ και κεφάλαιο, μπορεί να αποσπάσει κομμάτι από τη ΝΔ.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση προς το παρόν, η ΝΔ θα πάει στις εκλογές (οψέποτε γίνουν), με μπαζούκας και αυτοί με λιανοντούφεκα.