Η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης
Κυρ. Μητσοτάκης

Η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης

Στον σημαντικό ρόλο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής αλλά και τη σπουδαιότητα εκπόνησης εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Κατά την ομιλία που απηύθυνε στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με κάθε τρόπο τη σημασία εκπόνησης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και ανέλυσε τις διαστάσεις και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι αν και είναι θετικός ο απολογισμός, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια κρούσματα επιπόλαιης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών πόρων.

«Όμως ας είμαστε ειλικρινείς και ας κάνουμε όλοι μαζί την αυτοκριτική μας. Δεν έλλειψαν οι στιγμές που οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια και κοντόφθαλμα ως ευκαιριακές επιδοτήσεις και όχι ως μακρόπνοα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι εξηγούνται είτε η μικρή απορρόφηση κονδυλίων, είτε συχνά η ένταξή τους σε προγράμματα με χαμηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και το κυριότερο, σχεδόν ποτέ οι πόροι αυτοί δεν έγιναν μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την οικονομία, επεσήμανε ότι «ύστερα από χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμιστικής άπνοιας, η οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή διατηρήσιμης, ισχυρής, βιώσιμης ανάπτυξης», επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν δύο εμπόδια. 

Πρώτο εμπόδιο, είπε ότι οι διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας δεν διαγράφηκαν ως εκ θαύματος, ενώ δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι η απογύμνωση της χώρας από ένα κρίσιμο μέγεθος του παραγωγικού της δυναμικού.