Η «κρυφή» στόχευση Μητσοτάκη  στα τετ α τετ με Μακρόν-Μέρκελ

Η «κρυφή» στόχευση Μητσοτάκη στα τετ α τετ με Μακρόν-Μέρκελ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως μερικές φορές τα πράγματα στην πολιτική δεν είναι μόνο όπως αρχικά φαίνονται ή παρουσιάζονται, καθώς η είδηση μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες που παραμένουν στην σκιά.

Η είδηση ότι το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ποσοστά 50-50, καθώς και την είσοδο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8 έφεραν στο φως μία πτυχή των επικείμενων ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , η οποία μέχρι χθες βρισκόταν σε δεύτερο πλάνο.

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός για το τέλος του καλοκαιριού προγραμματίζει επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία, με ισάριθμες συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι και στις δύο αυτές επαφές σχεδιάζεται να τεθεί και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων εκτός από το αναμενόμενο θέμα της οικονομίας, το οποίο αναμφίβολα θα κυριαρχήσει.

Όπως επιμένει πηγή που γνωρίζει τις επαφές που προγραμματίζονται, ο κ.Μητσοτάκης ειδικά μετά και την εντυπωσιακή είσοδο των δύο ενεργειακών κολοσσών (TOTAL και ENI) στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να ενημερώσει τους δύο ισχυρούς ευρωπαϊκούς παίχτες για την εικόνα που επικρατεί στην νοτιανατολική Ευρώπη.

Προφανώς σημαντικός παράγοντας σε αυτό θα παίξει και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο και τα όσα συζητήθηκαν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει τόσο στον κ.Μακρόν, ο οποίος άλλωστε μετά την εμπλοκή της γαλλικής εταιρίας έχει άμεσα σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή) αλλά και στην κυρία Μέρκελ για όλα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας μία ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας της Μεγαλοννήσου.

Πιο συγκεκριμένα

- Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τοποθετείται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. Στο τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν προφανώς και το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον βασικό στόχο της χώρας μας για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% θα κυριαρχήσει αλλά φαίνεται ότι δε θα είναι το μόνο που θα τεθεί.

- Για τις 29 Αυγούστου δείχνει να «κλειδώνει» η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Μπορεί ο κ.Μητσοτάκης να επιμείνει και επί γερμανικού εδάφους πως θα επιδιώξει την μείωση των πλεονασμάτων όμως και εκεί η ατζέντα θα ανοίξει .

Παρότι είναι ασφαλώς πρόωρο κάποιος να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή την στιγμή, δεν αποκλείεται το θέμα στην κυπριακή ΑΟΖ και αναλόγως των μέχρι τότε εξελίξεων να τεθεί και σε μία πιθανή συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει να παραστεί στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη, η οποία διαχρονικά αποτελεί σημείο διμερών συναντήσεων στο περιθώριο των εργασιών.