H «Ελένη» του Γκατζογιάννη και η περιδεής ΕΡΤ

H «Ελένη» του Γκατζογιάννη και η περιδεής ΕΡΤ

Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1948, εκτελέστηκε από τους αντάρτες η Ελένη Γκατζογιάννη και η συγγενής της Αλέξω, γιατί βοήθησαν στην απόδραση των παιδιών της Ελένης και άλλων κατοίκων του χωριού Λιά στην ανταρτοκρατούμενη Μουργκάνα. Ο γιός της Νίκος, μετά από πολλές δεκαετίες, συνέγραψε το γνωστό βιβλίο «Ελένη», φόρο τιμής στη μάνα του που θυσιάστηκε για να γλιτώσουν τα παιδιά της τη φρίκη του Παραπετάσματος. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1983, δηλαδή σε μια περίοδο με έντονη πόλωση και αυξημένα τα πολιτικά πάθη και έκανε ρεκόρ πωλήσεων. 

Συγχρόνως, ο διάσημος σκηνοθέτης του Χόλυγουντ Πήτερ Γέητς, πάνω στο συγκεκριμένο βιβλίο, γύρισε την ομώνυμη ταινία με πλειάδα γνωστών ηθοποιών. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όταν άρχισε η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους των Αθηνών κινητοποιήθηκε ο πανίσχυρος μηχανισμός του ΚΚΕ και, με συνεχή επεισόδια έξω από τις αίθουσες προβολής, κατόρθωσε η ταινία να προβληθεί μόνο για μια εβδομάδα. Οι αιθουσάρχες υπό τον φόβο των επεισοδίων την κατέβασαν. 

Παράλληλα εμφανίσθηκαν και οι γνωστοί «προοδευτικοί» κριτικοί του κινηματογράφου, μαϊντανοί της Αριστεράς οι περισσότεροι, που χαρακτήρισαν την ταινία άνευ αξίας. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980 επιβλήθηκε με πράξεις βίας μια απροκάλυπτη λογοκρισία για να μην αμφισβητηθεί η ερμηνεία που έδινε η Αριστερά για τον Εμφύλιο πόλεμο και το παιδομάζωμα και για να κρατηθεί στο απυρόβλητο ο ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων στη Μουργκάνα, ο πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Κώστας Κολιγιάννης. 

Από τότε πέρασαν κάτι λιγότερο από 40 χρόνια και η ταινία «Ελένη» ποτέ δεν ξαναπροβλήθηκε σε ελληνικό κινηματογράφο και σε τηλεοπτικό σταθμό, ιδιωτικό και δημόσιο. Η ταινία υπάρχει μόνο στο you-tube και την έχουν παρακολουθήσει κοντά στο ένα εκατομμύριο πολίτες. 

Να δεχτώ πως οι ιδιοκτήτες των καναλιών έχουν τους λόγους τους να μην προβάλλουν την ταινία. Στο κάτω-κάτω δικά τους είναι τα κανάλια. Όλοι τους έχουν και άλλες δουλειές και δε θέλουν να προκαλούν το ΚΚΕ. 

Αλλά η Δημόσια Τηλεόραση που συντηρείται από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων γιατί δεν την έχει προβάλει ποτέ; Έχουν περάσει 73 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου, η γενιά που πολέμησε φεύγει και η νέα γενιά οφείλει να δει και την άλλη πλευρά της Ιστορίας, που στο κάτω-κάτω είναι η Ιστορία των νικητών. 

Είναι γνωστό πως η Δημόσια Τηλεόραση γέρνει μονόπλευρα προς τα αριστερά. Οι διοικήσεις τους φοβούνται τη μήνι της Αριστεράς και των συνδικαλιστών οι οποίοι ως γνωστόν συνδιοικούν. Απόδειξη πως ανεχόμαστε τη γελοιότητα του «μνημείου των νεκρών της ΕΡΤ», μια ανοησία που θα έπρεπε να γκρεμιστεί από τις πρώτες ημέρες της νέας διοίκησης. 

Συνεπώς, το αίτημα να προβληθεί η ταινία «Ελένη» από τη Δημόσια Τηλεόραση είναι ρητορικό. Η προβολή αυτής της ταινίας βρίσκεται έξω από το πλαίσιο της Μεταπολίτευσης. Όταν τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα δίνουν διαρκώς εξετάσεις στην Αριστερά, γιατί οι διοικήσεις της ΕΡΤ να ξεφύγουν από αυτόν τον κανόνα;  

ΥΓ. Θυμάμαι το 2010, η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Σοβιετική Ιστορία». Οι αντιδράσεις του ΚΚΕ ήταν έντονες, κατηγόρησε την ΕΡΤ για αντικομμουνισμό και η τότε διοίκηση της απολογήθηκε. Έκτοτε όλες οι διοικήσεις αποφεύγουν αυτές τις κακοτοπιές. «Γιατί να μπλέξουμε;», σου λένε.