Γεωργιάδης: Επιπλέον μέτρα στήριξης εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Γεωργιάδης: Επιπλέον μέτρα στήριξης εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Εφόσον οι προβλέψεις των διεθνών οίκων, για τη μεγάλη αύξηση της ελληνικής οικονομίας και τη μεγάλη ανάπτυξη το 2021 επιβεβαιωθούν, εάν χρειαστεί -και θα το αποφασίσει ο κύριος Πρωθυπουργός- θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να δοθούν και επιπλέον μέτρα, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.

"Ευτυχώς, χάρη στη συλλογική μας προσπάθεια και στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων, το 2021 εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες οικονομικά χρονιές για την Ελλάδα και ίσως στο ρεκόρ ανάπτυξης όλων των εποχών για την ελληνική οικονομία", υπογράμμισε ο υπουργός σημειώνοντας ακόμα ότι η  κυβέρνηση, με αποτελεσματικά μέτρα, θα αντιμετωπίσει την εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "από τις γιορτές και μετά, θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία όλου αυτού του φαινομένου, καθόσον η παγκόσμια ζήτηση θα έχει πλέον εκπληρωθεί, η αγορά των Χριστουγέννων θα έχει τελειώσει και η οικονομία σιγά σιγά θα μπαίνει σε πιο ομαλούς ρυθμούς".

"Τα οικονομικά μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα έχουν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα και λέμε στους Έλληνες πολίτες ότι, όπως αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες κρίσεις που έτυχαν στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, έτσι τώρα θα αντιμετωπίσουμε, με λογική, σύνεση, σωφροσύνη αλλά και με αποτελεσματικά μέτρα την κρίση του πληθωρισμού που έρχεται από το εξωτερικό", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι ο μέσος πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ελλάδα ήταν 1,9% για να τονίσει ότι "αυτός είναι ο τέταρτος χαμηλότερος πληθωρισμός, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση" και ότι "η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις χαμηλότερες σε πληθωρισμό χώρες στην ΕΕ" και "σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα πηγαίνει στη 2η καλύτερη θέση στην ΕΕ".

"Δεν είναι το πρόβλημα ενδογενές. Δεν είναι πρόβλημα καρτέλ. Δεν είναι το πρόβλημα αποτέλεσμα κερδοσκοπίας στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, το κράτος για να αποκλείσει την παραμικρή δυνατότητα, για να μην δώσουμε την αίσθηση στους επιχειρηματίες ότι είναι η ώρα να κάνουν παράλογες αυξήσεις, αξιοποιώντας το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, τόσο η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάνει ασταμάτητα καθημερινούς ελέγχους-σε εβδομαδιαία βάση χιλιάδες- και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, την περασμένη Παρασκευή, έκανε αιφνιδιαστική έφοδο σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες χονδρικής πώλησης, ακριβώς για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιου είδους ‘καρτελοποίηση' της αγοράς, σε ορισμένα προϊόντα", ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επικουρικά δε, όπως επισήμανε, κρατήθηκε σε ισχύ η αγορανομική διάταξη που βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με το κέρδος που είχαν τον Φεβρουάριο του 2020, δεν μπορούν οι επιχειρήσεις που πουλάνε βασικά καταναλωτικά αγαθά να αυξήσουν το κέρδος τους περισσότερο, από όσο είχαν τον Φεβρουάριο του 2020. Γίνονται έλεγχοι, ελέγχονται τιμολόγια αγοράς και πώλησης και αν βρούμε κάποιος να έχει ξεπεράσει αυτό το 20%, μπορούμε να του επιβάλλουμε πρόστιμα.

Στο κλίμα αυτό, ο 'Αδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε και στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, μέσα στο 2021 εξακολούθησε να αυξάνεται, λέγοντας ότι αυτό συνέβη κυρίως λόγω των μειώσεων των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών της κυβέρνησης, μέτρων που έδωσαν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να έχουν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις και για κατανάλωση.

"Η επιλογή της ανθρωπότητας και κυρίως της Ευρώπης να αντιμετωπίσουμε την βρώμικη ενέργεια και να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, δεν είναι μια επιλογή που μπορεί μεταξύ μας να προκαλεί πολιτική αντιπαλότητα", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να σημειώσει πως "είναι ζήτημα που αφορά το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας και ίσως και στην ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και συνεπώς, καλώς η ΕΕ θέτει αυτούς τους στόχους και καλώς η ελληνική κυβέρνηση, με την απολιγνιτοποίηση πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια".

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η αύξηση του κόστους των ρύπων είναι πλέον τόσο πολύ μεγάλη που ο λιγνίτης γίνεται η πιο ζημιογόνος μορφή ενέργειας για τη ΔΕΗ. "Όσο παράγουμε ενέργεια από λιγνίτη, τόσο η ΔΕΗ χάνει χρήματα. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή ΑΠΕ, να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα και να πέσει η τιμή της ενέργειας στα αλήθεια, έγινε η πώληση 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα οδηγήσει σε ένα χρόνο στην ανανέωση του δικτύου, που θα επιτρέψει στη ΡΑΕ να δίνει μεγαλύτερες και περισσότερες άδειες για να κουμπώσουν στο σύστημα οι πολλές, δεκάδες νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ", είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως επίκεινται νομοθετικές ρυθμίσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα δώσουν περισσότερο χώρο στις ΑΠΕ.

"Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε σύντομα το υψηλό κόστος ενέργειας της Ελλάδας", είπε ο υπουργός ενώ ειδικά για το μέσο νοικοκυριό, ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ αφού το κράτος θα καλύψει όλη την αύξηση στο ρεύμα στο μέσο νοικοκυριό και στη μέση επιχείρηση και "άρα κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τις αυξήσεις στο ρεύμα". Σε σχέση με τις μεγάλες βιομηχανίες, ο υπουργός ανέφερε ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν κλειστά συμβόλαια με τη ΔΕΗ και είναι προστατευμένες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Πιστεύουμε όλοι ότι από τις γιορτές και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία όλου αυτού του φαινομένου, καθόσον η παγκόσμια ζήτηση θα έχει πλέον εκπληρωθεί, η αγορά των Χριστουγέννων θα έχει τελειώσει και η οικονομία σιγά σιγά θα μπαίνει σε πιο ομαλούς ρυθμούς, εκτός και αν έχουμε κάποια επόμενη πολύ μεγάλη αναταραχή", ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.