Γ. Γεραπετρίτης για Τουρκία: Δεν υποχωρούμε σε Αιγαίο και Κύπρο

Γ. Γεραπετρίτης για Τουρκία: Δεν υποχωρούμε σε Αιγαίο και Κύπρο

«Δεν θα υπάρξει καμία υποχωρητικότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρχής της εθνικής μας πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της Τουρκίας κατά της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεροπετρίτης η πολιτική της Τουρκίας που εγκαταλείπει το διάλογο και τον ορθό λόγο είναι μια πολιτική που δεν πρόκειται να περάσει. «Από τη διμερή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής χωρίς αυτά δε μπορεί να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης» ξεκαθάρισε. 

Επισήμανε ακόμα ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας» και εκτίμησε ότι η τουρκική κυβέρνηση «φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του λιμενικού και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Frontex και ότι επίσης στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας που να είναι ανθρωπίνων συνθηκών.

«Οι υφιστάμενες δομές δεν είναι επαρκείς με την πολύ μεγάλη αύξηση των ροών, κυρίως χρειάζεται παρά πολύ ταχεία διαδικασία για την επεξεργασία των αιτήσεων άσυλου», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο που θα προταθεί από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτης το οποίο θα εκσυγχρονίζει συνολικά με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.