Συντάξεις μέχρι 24.000 ευρώ το μήνα έδωσε ο νόμος Κατρούγκαλου

Συντάξεις μέχρι 24.000 ευρώ το μήνα έδωσε ο νόμος Κατρούγκαλου

Στην ανάκληση αποφάσεων έκδοσης συντάξεων που έφταναν μέχρι και το αστρονομικό ποσό, για τα ελληνικά δεδομένα, των 24.000 ευρώ το μήνα, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας μετά τη διαπίστωση της εκτεταμένης στρέβλωσης του νόμου Κατρούγκαλου, εξαιτίας της μη πρόβλεψης του νόμου για ανώτατο πλαφόν. «Το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης και επισήμανε ότι την ίδια στιγμή επιβαλλόταν στη πλειονότητα των συνταξιούχων μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους.

«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια νέα έκπληξη πολύ δυσάρεστη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 μήνα, 24.000 το μήνα. Σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» αποκάλυψε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό το πρόβλημα προέκυψε λόγω της ανυπαρξίας πρόβλεψης ανώτατου πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι. Μόλις το αντιλήφθηκε έδωσε άμεσα εντολή να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για υψηλές συντάξεις. «Έδωσα εντολή το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη, αλλά ηθικά δεν μπορώ να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» πρόσθεσε και σημείωσε ότι το όριο του πλαφόν θα καθοριστεί νομικά.

Παράλληλα ο κ. Βρούτσης επιτέθηκε στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας ότι «το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία από επιστημονική ομάδα για την τροποποίηση του νόμου, ενώ απέδωσε την κατάσταση στις «στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου».

«Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» συνέχισε ο κ. Βρούτσης και διερωτήθηκε αν «είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ».

«Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων, έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και διευκρίνισε ότι δεν έχει τίποτα «με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις» και τόνισε ότι «είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής».