Γ. Βρούτσης: Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό

Γ. Βρούτσης: Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό

«Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, του συστήματος κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής συνοχής» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Hope Genesis και αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η κυβέρνηση για την ανάσχεση της δημογραφικής επιδείνωσης και στήριξης του θεσμού της οικογένειας.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα στη διαδικασία σχεδιασμού των πολιτικών για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ο λόγος της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών προς την ηλικιακή ομάδα 20-64 ετών έχει αυξηθεί τα τελευταία 40 χρόνια από το 20% στο 31%, ενώ το 2060 θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 58%, υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με δημογραφικό προφίλ με δυσμενή πρόγνωση, καθώς, μέχρι το 2060, ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία 20-64 ετών θα έχει συρρικνωθεί στην Ελλάδα κατά 35%, υπογράμμισε

«Εξάλλου, είναι γνωστό ότι από την ουσιαστική στασιμότητα στη φυσική κίνηση του πληθυσμού, δηλαδή διαφορά γεννήσεων-θανάτων, στα τέλη της δεκαετίας του ''90, έχουμε περάσει από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας σε αρνητικό πρόσημο. Από το 2011, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις επιπτώσεις ανέφερε ότι μειώνεται το συνολικό εργατικό δυναμικό και δημιουργούνται συνθήκες ανισορροπίας στην πλευρά της προσφοράς εργασίας και στη χρηματοδότηση, ενώ οι συνταξιοδοτικές και οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνονται.

Αναφερόμενος στα μέτρα ανάσχεσης της δημογραφικής επιδείνωσης και στήριξης του θεσμού της οικογένειας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ενίσχυσαν σημαντικά τη βιωσιμότητά του όπως: 

Ασφαλιστικό

- Για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, δημιουργούμε ένα νέο, καινοτόμο και ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών. 

- Για τους μισθωτούς, θα προχωρήσουμε σε μία σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο κατά μία μονάδα.

- Ταυτόχρονα, ενισχύουμε το βαθμό ανταποδοτικότητας, προσαρμόζοντας αναλόγως τα ποσοστά αναπλήρωσης.

- Για την επικουρική ασφάλιση, αυξάνουμε το ύψος των επικουρικών συντάξεων, ενώ ολοκληρώνουμε την εξυγίανση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης.

- Σε οργανωτικό επίπεδο, προχωράμε στη διοικητική οργανωτική ενοποίηση όλων τον φορέων απονομής σύνταξης κάτω από τον νέο ψηφιακό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης e-ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός τόνισε ότι σε ένα περιβάλλον δημογραφικής επιδείνωσης, δίπλα σε ένα βιώσιμο, γενικό και καθολικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, «υπάρχει χώρος για την περαιτέρω ανάπτυξη ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, ανάλογα με την εθελοντική και ελεύθερη επιλογή του κάθε πολίτη».

Αγορά εργασίας

Ο κ. Βρούτσης αφού αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τον εμπλουτισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εξορθολογισμό της κατανομής ισχύος των συλλογικών συμφωνιών, γνωστοποίησε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα φέρει στη Βουλή δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

- Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" που υποστηρίζει  τη νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας και ενσωματώνοντας και νέες ψηφιακές λειτουργίες, όπως το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

- Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων. «Ενός πρωτοποριακού μηχανισμού επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, με την παροχή εκ μέρους της πολιτείας ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων».

Μέτρα για την Οικογένεια

Απαριθμώντας τα μέτρα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι

- Καθιερώνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

- Αυξάνονται κατά 30.000 τα voucher παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός.

- Επεκτείνεται ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων, με παράλληλη εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής αγωγής, ώστε να μπορούν οι μητέρες να εργάζονται.

- Αυξάνεται το αφορολόγητο για κάθε παιδί κατά 1.000 ευρώ και μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για βρεφικά είδη από το 24% στο 13%.

- Στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, προχώρησε στην κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

- Διατηρείται το Α21, που δημιουργήθηκε το 2013 και ενισχύθηκε για πρώτη φορά η οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά.

- Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα θα είναι και οι πολύτεκνοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ