8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Φτιάχνουν νόμο για να καλύψουν τις παρακολουθήσεις

Φτιάχνουν νόμο για να καλύψουν τις παρακολουθήσεις

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ακούγεται ωραίο. «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου» στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας. Η επιτροπή αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικής διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και θα εισηγείται προς τους συναρμόδιου υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνσή: της πρόληψης των fake news, του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.

Το ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση γεννά αναμφισβήτητα ερωτηματικά.

Όπως επισημαίνει στο Liberal ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης "η συγκεκριμένη συνταγματική ρύθμιση γεννά ερωτηματικά για το ρόλο του κράτους ως προς την παρεμβατική του πολιτική στην διακίνηση των πληροφοριών και στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Ειδικά από την στιγμή που όλα τα πορίσματα της επιτροπής θα καταλήγουν στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι στο τέλος θα αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει με λεπτομέρειες τον ρόλο αυτής της επιτροπής και να αποδείξει την ανεξαρτησία της λειτουργίας της".

Επιπλέον, μιλώντας στο Liberal ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τις δηλώσεις της κας Γεροβασίλη περί παρακολουθήσεων πολιτών, υποστηρίζει ότι η επικείμενη ρύθμιση νόμου αποσκοπεί στην κάλυψη παλιών αμαρτιών της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα θεωρεί ότι "μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το ζήτημα των παρακολουθήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη ψάχνουν τρόπο να καλυφθούν θεσμικά και νομικά προς αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον" .

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για άλλη μία χειραγώγηση θεσμών δια της "ευρεσιτεχνίας" νομοθετικών εργαλείων τα οποία θα τα χειρίζεται ο ίδιος ο υπουργός με συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπου. Χωρίς διαφάνεια και χωρίς καμία κατοχύρωση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας των χρηστών του διαδικτύου.