Εντός της εβδομάδας η συζήτηση στην Επιτροπή για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Εντός της εβδομάδας η συζήτηση στην Επιτροπή για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το ενδεχόμενο κατάργησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

 «Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες», ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «εντός της εβδομάδος οι ειδικοί θα συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα στην αρμόδια επιτροπή αξιολογώντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

«Η επιχείρηση "Ελευθερία" εξελίσσεται υποδειγματικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διαρκώς - αυτό έκανε και κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα- έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Απευθυνόμαστε - όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί - στους συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών, που κινδυνεύουν περισσότερο, στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ακόμη περισσότερο στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων» πρόσθεσε η A. Πελώνη.

Σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε ήδη η προτεραιοποίηση που χάραξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να κλείνουν το δικό τους ραντεβού. «Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και γύρω μας, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο νέας έξαρσης που καραδοκεί εξαιτίας των μεταλλάξεων και να βγούμε με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο της πανδημίας» είπε προσθέτοντας ότι μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί παροχής διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πρώτες διευκολύνσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, επικαλούμενη τη μη υποχρέωση χρήσης μάσκας στα γυμναστήρια για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και στους όρους επανεκκίνησης των πανηγυριών, που σχετίζονται με το επίπεδο εμβολιασμού κάθε περιοχής και κατέληξε τονίζοντας ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και θα ανοίγει περισσότερο καθ’ όσον θα προχωρά ο εμβολιασμός. Όταν θα υπάρξουν νεότερα επ’ αυτού, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Σε ό,τι αφορά αλλαγές στον ποινικό κώδικα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα. «Το έργο αυτό έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το νέο Ποινικό Κώδικα. Αναμένουμε πολύ σύντομα τις εισηγήσεις της. Η κατεύθυνση είναι προς την αυστηροποίηση του πλαισίου για ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά», ανέφερε.