Δεν πάμε πιο κάτω από την πρόταση της Κομισιόν - Έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Δεν πάμε πιο κάτω από την πρόταση της Κομισιόν - Έχουμε ραντεβού με την ιστορία

Τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης».

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Μάλιστα ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τα βασικά στρατόπεδα παρέμειναν στις θέσεις τους, παρά τις πιέσεις Γερμανίας και Γαλλίας για συμβιβασμό. Οι ανατολικές χώρες από την πλευρά τους αντέδρασαν στην άντληση πόρων μέσω αύξησης του φόρου ρύπων.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, από δημοσιογραφικές πηγές, οι διαφωνίες αφορούσαν μια σειρά μείζονα θέματα – κυρίως, το ύψος του προϋπολογισμού και του Ταμείου, τον τρόπο και τους όρους άντλησης κεφαλαίων, τις μεθόδους δανεισμού και αποπληρωμής. «Όλοι μοιάζουν να διατυπώνουν τις γνωστές τους θέσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Politico υψηλόβαθμος αξιωματούχος από μια χώρα του Νότου.

Για παράδειγμα, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε επιστήσει την προσοχή των συνομιλητών του απέναντι στον κίνδυνο η πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισ. ευρώ να αποτελέσει «την πίσω πόρτα για την είσοδο σε μια ένωση χρέους». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είχε πει ότι η χώρα του θα ζητήσει μια «φιλόδοξη συμφωνία, ανάλογη αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης». 

Ο δε Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε χαρακτηρίσει μεγάλο λάθος κάθε πρόταση που θα κατατεθεί για περικοπή των κονδυλίων, αποτυπώνοντας την αγωνία και τις ανάγκες της χώρας του. Όσο για την Ευρωβουλή, δια στόματος του προέδρου της, Νταβίντ Σασόλι, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης νέων φόρων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο. 

Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προειδοποιήσει πως η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε «δραματική πτώση».