Δ. Παπαγγελόπουλος: Πέτσινο το σκάνδαλο Πετσίτη - Στήριξη σε Ξεπαπαδέα

Δ. Παπαγγελόπουλος: Πέτσινο το σκάνδαλο Πετσίτη - Στήριξη σε Ξεπαπαδέα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πλήρη κάλυψη στην Γενική Γραμματέα κατά της Διαφθοράς Αναστασία Ξεπαπαδέα παρείχε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ χαρακτήρισε παράλληλα το σκάνδαλο Πετσίτη «πέτσινο» κάνοντας λόγο για «υπέρμετρο θόρυβο».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρά τα στοιχεία που του παρουσίασαν οι βουλευτές Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Χάρη Θεοχάρη, επέμεινε ότι η δράση της κυρίας Ξεπαπαδέα δεν ήταν μόνο νόμιμη, αλλά ήταν και ηθική. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Υπουργός ισχυρίστηκε ότι η σύμβουλός του εργάστηκε για μια Κυπριακή εταιρεία, η οποία δεν ήταν offshore αλλά χαρακτηρίζεται ως «limited», ήτοι περιορισμένης ευθύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, δεν ήταν ιδιοκτήτης της ο Αρτεμίου, αλλά δικηγόρος της, ενώ άλλος είναι ο νόμιμος κάτοχός της (το όνομα του οποίου δεν είπε ο Παπαγγελόπουλος). «Επομένως δεν ανήκει στον Αρτεμίου ούτε στον Λαυρεντιάδη, απλώς ο Αρτεμίου είναι δικηγόρος της συγκεκριμένης εταιρείας και ο Λαυρεντιάδης συνδέεται με άλλη εταιρεία», υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, για να ισχυριστεί ότι μάλλον η κυρία Ξεπαπαδέα στράφηκε κατά του Λαυρεντιάδη.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει κάποιο ποινικό αδίκημα, παραδέχτηκε ότι το θέμα μπορούμε «δεοντολογικά να το συζητήσουμε και το συζητάμε»! Βέβαια, ισχυρίστηκε, για να δικαιολογήσει τη σχέση Ξεπαπαδέα – Αρτεμίου ότι οι δικηγόροι έχουν τέτοιες «περιστασιακές» επαφές. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι στο ΓΕΜΗ εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα το όνομά της στο ΔΣ της εταιρείας του πατέρα της, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου (έχει αποχωρήσει  από τις 9.2.2016).

Αναπάντητα ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος να επαναλάμβανε ότι το δήθεν σκάνδαλο Ξεπαπαδέα είναι… «πέτσινο», ωστόσο δεν απάντησε επί της ουσίας στα ερωτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευση.

«Ήταν δικηγόρος offshore, διότι αυτό ορίζεται από το αν ξέρουμε ποιανού τα συμφέροντα κρύβονται από πίσω. Δεν παρέχει η Κύπρος στοιχεία για τον τελικό δικαιούχο, το βασικό μέτοχο. Η Κύπρος χρησιμοποιεί κατά κόρον παρένθετα πρόσωπα ενώ εταιρεία έχει διεύθυνση το γραφείο του Αρτεμίου», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, παρουσιάζοντας, δε, βήμα προς βήμα την εξέλιξη και υποβάθμιση της κυρίας Ξεπαπαδέα.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Αρτεμίου ελέγχεται για φοροδιαφυγή επειδή ήταν στα Panama Papers, την ώρα που η ίδια είχε τη δύναμη να αφήσει υποθέσεις να παραγραφούν. «Άφησε την υπόθεση να παραγραφεί ή συνεχίζει να ελέγχεται από την ΑΑΔΕ; Είναι ανώτατος κρατικός λειτουργός.  Νοείται να κάνει κατασχέσεις κατά του Δημοσίου. Χάθηκαν οι δικηγορικές  υποθέσεις. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων;», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης για να τονίζει ότι πιθανότατα υποβαθμίστηκε για να πάρει την συγκεκριμένη υπόθεση( από διευθύντρια έγινε ειδική σύμβουλος, κάτι που της επιτρέπει να ασκεί το δικηγορικό λειτούργημα».

Ο κ. Θεοχάρης πήγε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: «Μήπως έγινε κατ' εντολή της κυβέρνηση να πάρει την υπόθεση γιατί ξαναέγεινε γενική γραμματέας που έχει πάλι κόλλημα. Μήπως ανταμείφθηκε;»

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε: «Από τότε,  ο «ταλαντούχος και δραστήριος» κ. Πετσίτης εκπροσωπούσε φορολογικά στην Ελλάδα τη Δικηγορική εταιρεία Αρτεμίου – Πιερρή, ο δε κ. Αρτ. Αρτεμίου, πληρεξούσιος Δικηγόρος του οποίου ήταν η κα Ξεπαπαδέα, όπως αποκαλύφθηκε επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2016 και συνταξίδεψε στη Βενεζουέλα με τον κ. Παππά για δουλειές…εξαγωγής γεωργικών προϊόντων».

«Πέτσινο» το σκάνδαλο Πετσίτη...

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η σπουδή του Δ. Παπαγγελόπουλου να υποβαθμίζει τα σκάνδαλα που τα ταλανίζουν την κυβέρνηση. Από την μια έλεγε ότι έγινε «υπέρμετρος θόρυβος σε σχέση με την ανύπαρκτη σημασία της υπόθεσης» και από την άλλη ότι κοιλοπονούσε πελώριο βουνό και γέννησε ένα μικρό ποντικάκι. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πετσίτη, υποστηρίζοντας ότι ψάχνει να βρει ποιο αδίκημα μπορούμε να αποδώσουμε στον συμμαθητή του Ν. Παππά!

«Ψάχνω να βρω το αδίκημα. Θα μου πείτε έχω φύγει πολλά χρόνια, έχω ξεχάσει. Φοβάμαι, όμως, ότι ο θεός η μοίρα έχει πολύ μεγάλο χιούμορ. Γιατί γνώριζε ότι κάποιος Μανώλης Πετσίτης θα πρωταγωνιστούσε σε κάποιο πέτσινο σκάνδαλο», είπε και συνέχισε προσθέτοντας ότι το μόνο αδίκημα που μπορεί να βρει είναι αυτό της εσχάτης προδοσίας, επειδή προέβλεψε το ποσοστό που θα έβγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.