Βουλή: Νομοθετικό σπριντ για την κυβέρνηση - Τα 15+4 νομοσχέδια

Βουλή: Νομοθετικό σπριντ για την κυβέρνηση - Τα 15+4 νομοσχέδια

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στο φουλ βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουν εισαχθεί και ψηφιστεί από την Βουλή 19 νομοσχέδια στο σύνολο. Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, αυτή τη στιγμή εντός Βουλής βρίσκονται συνολικά 15 νομοσχέδια (εκ των οποίων 9 κυρώσεις συμβάσεων, όπως για παράδειγμα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ) ενώ αναμένονται άλλα 4 το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής αύριο και η τελευταία συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 22. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί είτε στις 22 είτε την επόμενη μέρα, εφόσον γίνουν τελικά δύο συνεδριάσεις, κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των ομιλητών. 

Την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Μ. Βαρβιτσιώτη και την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθούν στην Ολομέλεια τρία νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (πρόκειται για κυρώσεις συμβάσεων με την Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που θα ψηφιστούν στις 21 του μήνα.

Την ίδια ημέρα ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας (η επεξεργασία του οποίου ξεκίνα σήμερα από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων). Το σχέδιο νόμου της Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα ψηφιστεί στις 23 ή στις 24 του μήνα. 

Στο… περιστύλιο της Βουλής βρίσκονται ακόμη 4 νομοσχέδια: του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για το επίδομα 2.000 ευρώ για όσα ζευγάρια αποκτούν παιδί, του Υπουργείου  Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συνεταιρισμούς και του Προστασίας του Πολίτη για την πολιτική προστασία. Θα ακολουθήσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Εργασίας θα φέρει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. 

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα  θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία, ενώ μένει να καθοριστεί το αν θα γίνει αυτή ή την επόμενη Παρασκευή η «Ώρα του Πρωθυπουργού», μετά τη σημερινή ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για τα εργασιακά.