Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 14:34

-A +A

Αρνητικές συνέπειες από το ευρωπαϊκό «όχι» στη Β. Μακεδονία

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, 14:34
Αρνητικές συνέπειες από το ευρωπαϊκό «όχι» στη Β. Μακεδονία
-A +A

Τη θέση ότι η άρνηση της ΕΕ να προχωρήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της «πραγματικής εσωτερικής χρήσης του σύνθετου ονόματος» της χώρας, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, «ενώ προχώρησε η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζεται νομίζω αρνητικά για την Ελλάδα η ισορροπία της Συνθήκης των Πρεσπών».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος», επισήμανε.

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Αλβανίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «ως προς την Αλβανία το μείζον ζήτημα είναι πάντα η κατάσταση και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς να κυρώσει τη διμερή συμφωνία του 2009 που είχε υπογραφεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα στις δυο γειτονικές χώρες και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας πως η τελευταία εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ προβληματική. «Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε.

Στο θέμα των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «καταρχάς δίνουν μια εξήγηση στις επίμονες αναφορές του κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ».  «Έγινε αποδεκτός στην πράξη ο αναθεωρητισμός ως προς υφιστάμενα εξωτερικά σύνορα», υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι «ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι ο Άσαντ με την πανηγυρική στήριξη της Ρωσίας αλλά - μη το ξεχνάμε - και του Ιράν», ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι «μπορεί να ισχυρίζεται ότι πέτυχε τους στόχους της και φαίνεται να αποτρέπει προς το παρόν τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας που να διεκδικεί διεθνή αναγνώριση».

«Είναι σε κάθε περίπτωση ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Η ΕΕ είναι ουσιαστικά απούσα. Η δε πολιτική Τραμπ, αρχίζει να παίρνει το σχήμα ενός νέου αμερικανικού απομονωτισμού που θέτει σε αμφισβήτηση βασικά δεδομένα της ευρωατλαντικής ασφαλείας. Οι επιλογές αυτές μπορούν να γίνουν όμως οριστικές μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του impeachment που έχει ξεκινήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως μετά τις προεδρικές εκλογές»,συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η απόρριψη του αναθεωρητισμού και ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων είναι οι άξονες της ελληνικής πολιτικής που βασίζεται επίσης στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ διμερώς και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και συνεπώς «οι εξελίξεις στη Συρία επιβάλλουν να κινηθούμε με ψυχραιμία και διορατικότητα, αρχίζοντας από τον άμεσο επανέλεγχο - και ελπίζω την επιβεβαίωση - των δεδομένων που επηρεάζουν θεμελιώδεις παραδοχές της εθνικής μας πολιτικής».

«Αυτό αφορά όλο τα φάσμα, από το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέχρι τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», κατέληξε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα