Άρχισαν και πάλι τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο προβληματισμός για Πολάκη και υψηλούς τόνους

Άρχισαν και πάλι τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο προβληματισμός για Πολάκη και υψηλούς τόνους

Αν και επισήμως ούτε το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη δεν αναφέρουν, όπως και κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, οι... γεφυροποιοί της Προοδευτικής Συμμαχίας επιχειρούν να λάβουν αποστάσεις από την λογική του... Πολακισμού, όπως αυτή καταγράφεται μέσα και από την αντιεμβολιαστική τακτική που ακολουθεί, υπό την πλήρη κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Μπίστης εκ των πρωτεργατών της «γέφυρας» που μετεξελίχθηκε σε Προοδευτική Συμμαχία και προσετέθη στον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άρθρο του στέλνει μήνυμα στην ηγεσία της Κουμουνδούρου με αφορμή ενδεχομένως την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου αλλά και τα όσα έχουν λάβει και λαμβάνουν χώρα εξαιτίας της στάσης του Παύλου Πολάκη.

Παράλληλα όμως δείχνει και την ηγεσία του κόμματος σημειώνοντας ότι η δημιουργία της εικόνας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα αντισυστημικό κόμμα λειτουργεί αποτρεπτικά και τονίζοντας με έμφαση ότι «οι συνθήκες και η συνταγή της περιόδου 2010-2015, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πάνω σε ένα ορμητικό κύμα, είναι ανεπανάληπτες και ότι μια νοσταλγική αναπόληση τους πολιτικά θα είναι ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική»,

Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη, που δεν τον κατονομάζει αλλά τον φωτογραφίζει ο Νίκος Μπίστης αναφέρει ότι «το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν οικοδομήθηκε μόνο από τις επιθυμίες της ΝΔ και του φιλικού της Τύπου, βρήκε πρόσφορο έδαφος σε συμπεριφορές που απέπνεαν αλαζονεία, άγνοια, ψευτομαγκιά και επιπολαιότητα» προσθέτοντας πως «κάθε συμπεριφορά που ανακαλεί στην μνήμη των πολιτών αυτήν την πρόσφατη αρνητική εμπειρία, επιβραδύνει βήματα που γίνονται προς την ορθή κατεύθυνση και ανατροφοδοτεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Και συμπληρώνει πως «Είναι, λοιπόν, λογικό το κόμμα του οποίου ο ηγέτης κάλεσε πρώτος διεθνώς για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων, να καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να απομονώνει φωνές οι οποίες τροφοδοτούν την αντιεμβολιαστική ρητορική» για να καταλήξει γράφοντας ότι «Θολώνει επίσης το μήνυμα μας και δυσχεραίνει την αναγκαία πολιτική συμμαχιών η φιλολογία περί «αντισυστημικού μη κανονικού κόμματος» που παραπέμπει σε κόμμα διαμαρτυρίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται ανάλογες συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της στάσης του Παύλου Πολάκη. Πριν τρεις περίπου μήνες όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήριζε την Ν.Δ. «κόμμα δοσίλογων και μαυραγοριτών» και τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστή του... Κολοκοτρώνη το στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος καταδίκαζε τις απόπειρες «δαιμονοποίησης» αναφέροντας ότι «τελευταίο διάστημα με τις αλλεπάλληλες και ποικίλες κρίσεις, διάφοροι φανατικοί σε όλο το φάσμα επιδίδονται σε ασκήσεις ρητορικής μίσους» καθώς και ότι «Άλλοι ονειρεύονται τρόπους να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά, άλλοι βουτάνε στο παρελθόν επιλεκτικά και αφοριστικά για την δεξιά».

Τότε ο Παύλος Πολάκης είχε απαντήσει λέγοντας τα εξής: «Επειδή όλη τη μέρα έτρεχα και μόνο τώρα τα ειδα!!! Προς Φίλη, Κουλογλου, Μπίστη: Σύντροφοι, ΣΠΙΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ; Χαιρετίσματα και χρόνια πολλά!  ΥΓ. Με τέτοιες δηλώσεις από μεριάς σας, ούτε εγώ κονταίνω, αλλά προπαντός ούτε εσείς ψηλώνετε. Ασχοληθείτε με το Μητσοτάκη και τη συμμορία που ληστεύει τον τόπο και τον λαό. Οι «ευαισθησίες» σας αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα… Καλό ξημέρωμα, έχω χειρουργείο αύριο».

Μετά από αυτό επεκράτησε σιωπή και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησαν την όποια κριτική. Αυτή τη φορά το θέμα των εμβολιασμών είναι πιο σοβαρό. Πολύ δε περισσότερο όταν προέρχεται από ένα πρόσωπο που θα μπορούσε αν είχε επιλέξει διαφορετικά η πλειοψηφία το 2019 να ήταν στέλεχος κυβερνητικό ενδεχομένως και στον τομέα που έχει άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία και άρα τη διαχείριση της πανδημίας.

Όμως η στάση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να έκλεισε τα εσωκομματικά στόματα. Η αναφορά του Νίκου Μπίστη μέσω του άρθρου δείχνει απλά ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει έκρυθμη και ίσως αποτελεί και την αιτία που ο επικεφαλής της αποφεύγει επιμελώς να προγραμματίσει το συνέδριο επικαλούμενος την πανδημία.

Ουδείς βρέθηκε να μιλήσει για την στάση Πολάκη. Και ο εκπρόσωπος της... Προοδευτικής Συμμαχίας δεν αναφέρει καν το όνομα του αν και περιγράφει πλήρως το ζήτημα που έχει ανακύψει και που είναι αρκετά σοβαρό λαμβανομένων των συνθηκών αλλά και τη στάση στελεχών του κόμματος όπως ο Ν. Φίλης και ο Ευ. Τσακαλώτος, οι οποίοι έσπευσαν να εμβολιαστούν, προέβαλαν το γεγονός και απέδωσαν και εύσημα στο πρόγραμμα Ελευθερία (τυγχάνοντας και των σχετικών αρνητικών και επικριτικών σχολίων από τα γνωστά τρολ του διαδικτύου).

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται ειδυλλιακή. Άλλωστε σε αυτό το γεγονός αποδίδεται και η στάση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιλέγει τους υψηλούς τόνους για να καλύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα που όπως αναφέρει και ο Νίκος Μπίστης λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το γενικότερα ποθούμενο που είναι η δημιουργία συμμαχιών.

Βλέποντας ότι η τακτική του Πολακισμού και η αναπόληση συνθηκών όπως αυτή πριν το 2015 που δημιούργησαν το κύμα των αγανακτισμένων αποτελεί σε μια δύσκολη στιγμή για την αξιωματική αντιπολίτευση κεντρικό αφήγημα, οι αντιδράσεις αναμένεται να πληθύνουν.

Πολύ δεν περισσότερο αν δεν καταστεί εφικτό μέχρι τον Σεπτέμβριο να αλλάξει το αρνητικό κλίμα όπως αυτό καταγράφεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει το ελάχιστο ακόμη και από τους ψηφοφόρους που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι ή επιφυλακτικοί έναντι του κυβερνητικού έργου.