Αναθεώρηση: Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν εκτός γραμμής

Αναθεώρηση: Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν εκτός γραμμής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα άρθρα 32 και 30 που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, το οποίο δεν πέρασε καθώς συγκέντρωσε μόλις 148 ψήφους, καταγράφηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρωτοκλασάτοι βουλευτές, όπως ο Νίκος Κοτζιάς, η Φωτεινή Βάκη, ο Νίκος Φίλης, ο Σταύρος Κοντονής και η Νίνα Κασιμάτη βγήκαν εκτός γραμμής καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο άρθρο! Την ίδια ώρα, το άρθρο 3, που κόντεψε να μην περάσει, καταψήφισε μόνο ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος το είχε προαναγγείλει εδώ και λίγες μέρες. Ο ίδιος είπε «ναι» στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς είπε όχι τόσο στο άρθρο 30 όσο και στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο ακριβώς ψήφισε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, καθώς επίσης και ο Νίκος Φίλης. «Όχι» σε όλα τα άρθρα που αφορούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ψήφισε και ο Σταύρος Κοντονής (άρθρα 30, 32, 34 και 35) ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε παρών στο άρθρο 3 (για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας) και καταψήφισε τα άρθρα 30 και 32.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά δήλωσε παρών στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας, όπως και στο άρθρο 33 παρ. 2 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου. Ψήφισε επίσης «ναι» στο άρθρο 16 της πρότασης της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επίσης, η πρώην γαλάζια Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε όχι στο άρθρο 33 και στο άρθρο 59 για τον πολιτικό όρκο και «ναι» στο άρθρο 16. Ο έτερος Υπουργός, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης είπε «όχι» σε ολόκληρο το άρθρο 3, αλλά υπερψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, είπε «όχι» στο άρθρο 16.

Από την πλευρά τους οι… νεοαποκτηθείς βουλευτές Τέρενς Κουίκ και Σπύρος Δανέλλης υπερψήφισαν όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εις εκ των έξι… τριγύριζα βουλευτών, ο Κώστας Ζουράρις ψήφισε «παρών» σε όλες τις παραγράφους του άρθρου 3 και στον πολιτικό όρκο.

Στο μεταξύ «ναι στο άρθρο 16 για την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση ψήφισαν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Σαρίδης, ο Γιάννης Δημαράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιώργος Αμυράς, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Νίκος Νικολόπουλος.