«Αν ζεις με τον φόβο αυτή δεν είναι ζωή»

«Αν ζεις με τον φόβο αυτή δεν είναι ζωή»

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» δήλωνε η Φώφη Γεννηματά σε συνεντεύξεις αναφορικά με τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Και το έκανε πράξη. Είτε συμφωνούσε κάποιος μαζί της, είτε διαφωνούσε σε πολιτικό επίπεδο αυτό που όλοι τις αναγνώριζαν ήταν πως ήταν μαχήτρια και δεν το έβαζε κάτω.

Από το 2008 όταν διαγνώστηκε πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού η Φώφη Γεννηματά έδωσε μια μεγάλη μάχη που κράτησε 13 χρόνια. Έχοντας χάσει τον πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά, και τη μητέρα της, Κάκια, από την ίδια αρρώστια και έχοντας ζήσει στο ίδιο της το σπίτι αυτή την ασθένεια έκανε συχνά εξετάσεις και έτσι διαπίστωσε το 2008 εντοπίστηκε ο καρκινικός όγκος στο στήθος.

Η ίδια δεν το έκρυψε, και όπως ανέφερε και στην παραπάνω δήλωσή της δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Η ζωή της τα τελευταία χρόνια ήταν μια διαρκής μάχη, παράλληλη. Στην πολιτική και στην υγεία της.

Από το 2008 όταν διεγνώσθη ο όγκος στο στήθος και αφού χειρουργήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν και μετέβη στο εξωτερικό για να συνεχίσει τη θεραπεία η Φώφη Γεννηματά δεν το έβαλε κάτω.

Έτσι τον Οκτώβριο του 2009 αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετέχοντας στις κυβερνήσεις του Λουκά Παπαδήμα και του Αντώνη Σαμαρά εν συνεχεία διατηρώντας με τον τρόπο αυτό μια συνεχή παρουσία έντονη στα πολιτική δρώμενα και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Το 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το 2017 συστήνει το ΚΙΝΑΛ όπου επίσης εκλέγεται πρόεδρος.

Πριν 10 περίπου ημέρες και ενώ η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ όπου επίσης είχε δηλώσει συμμετοχή, ήταν σε εξέλιξη, εισήλθε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός λόγω υποτροπής της βασικής της νόσου.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να μη μετάσχει στη διαδικασία έδειξε πως αυτή τη φορά θα έκανε ένα βήμα πίσω. Η είδηση του θανάτου της ήταν ξαφνική. Και αυτό διότι τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό πως θα έπαιρνε εξιτήριο. Όμως από την Κυριακή όπως αναφέρουν πληροφορίες υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της που οδήγησε τελικά στο να χάσει αυτή την τελευταία μάχη.

Η βουλή θα κλείσει μια εβδομάδα για να πενθήσει για την απώλειά της. Όταν επανέλθει θα υπάρξει μια συνεδρίαση μνήμης. Δύο μπουκέτα, ένα λευκό και ένα κόκκινο, τριαντάφυλλα ήταν σήμερα στη θέση της στα έδρανα της Βουλής.

Η Φώφη Γεννηματά τίμησε με τον δικό της τρόπο το ρόλο της γυναίκας, της μητέρας, της πολιτικού και της μαχήτριας σε όλες τις εκφάνσεις της κάτι που το αναγνωρίζουν φίλοι, εχθροί, σύντροφοι και πολιτικοί αντίπαλοι.