Στον Τσίπρα φταίνε... οι Έλληνες για το αποτέλεσμα των εκλογών

Στον Τσίπρα φταίνε... οι Έλληνες για το αποτέλεσμα των εκλογών

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συντριπτικής ήττας στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές ανέδειξε την απόγνωση που επικρατεί στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου και την παντελή έλλειψη αφηγήματος εν όψει των εθνικών εκλογών. Ο Πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στους πολίτες για την ψήφο τους λέγοντας ότι με αυτή αμφισβητήθηκε η νομιμοποίηση των θετικών μέτρων και χαρακτήρισε «φυσιολογική» την ήττα που υπέστη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενεφανίσθη να αναζητεί αφήγημα για να προχωρήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές αλλά ταυτόχρονα επέκρινε τη στάση της πλειοψηφίας των πολιτών λέγοντας πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα και παρά το γεγονός αυτό υπήρξε ένα «αποτέλεσμα που αμφισβητεί τη νομιμοποίηση των θετικών μέτρων και των ελαφρύνσεων». «Είχε πει στους Έλληνες ότι έχουν ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η ήττα των Ευρωεκλογών δεν έχει γίνει κατανοητή από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τη χαρακτήρισε «φυσιολογική» υποστηρίζοντας πως το κόμμα του έχασε μόνο 3 μονάδες περίπου σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (μίλησε για περίπου 200 χιλιάδες ψήφους) και ότι απλά οι «αντίπαλοι» ανέβασαν τα ποσοστά τους κατά 10 περίπου μονάδες...

Επί της ουσίας εμφανίσθηκε να εκτιμά ότι η συντριπτική ήττα οφείλεται στην αποχή, στην κόπωση ακόμη και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από τα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν γρήγορα καθώς και στο γεγονός πως ανέμεναν ότι τα προβλήματα θα λυθούν πιο γρήγορα χαρακτηρίζοντας ως

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του δεν έχουν κανέναν νέο αφήγημα. Όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το επιβεβαιώνουν. Δεν ξέφυγε στο παραμικρό από αυτά που έλεγε στις προεκλογικές του συνεντεύξεις και ομιλίες αλλά ούτε και το δίλημμα το οποίο όπως είπε είναι για τους πολίτες «ποιος θέλουν να κυβερνήσει την επόμενη 4ετία τη χώρα».

Το σημαντικότερο όμως είναι πως δεν έλαβε το μήνυμα. Το ηχηρό μήνυμα που οι πολίτες έστειλαν προς την κυβέρνηση στις δύο Κυριακές των εκλογών. Συνολικά οι απαντήσεις και τα επιχειρήματά του δείχνουν όπως και η νέα προαναγγελία για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και η επιμονή του στο δίκαιο της απόφασής του να υπογράψει της Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξακολουθεί να υποτιμά τον ελληνικό λαό, να εκτιμά ότι με εξαγγελίες μέτρων και ελαφρύνσεων με αναφορές στην μεσαία τάξη θα γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι τη στιγμή που οι πολίτες με την ψήφο τους του έδειξαν πως δεν αποδέχονται τον εμπαιγμό.

Ότι παρουσίασε ως αφήγημα είναι οι επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιθέσεις ίδιες με αυτές πριν τις ευρωεκλογές. Με αναφορές στα όσα δεινά θα συμβούν στους πολίτες αν βγει πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τα περί 12ωρου και της 7ημερης εργασίας.