Α. Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Α. Τσίπρα για τη Συμφωνία - Δεν μπορώ να επηρεάσω τον Κυρ. Μητσοτάκη

Α. Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Α. Τσίπρα για τη Συμφωνία - Δεν μπορώ να επηρεάσω τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η "Βόρεια Μακεδονία", αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Αλ. Τσίπρα. 

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της "Β. Μακεδονίας" και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα, αλλά δε νομίζω ότι θα τον επηρεάσω», είπε η Ά. Μέρκελ.

«Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους», επεσήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Μέρκελ. 

«Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία. Η Ελλάδα μάς ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Όσον αφορά το προσφυγικό η Ά. Μέρκελ υποστήριξε η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα ήθελε, όπως για παράδειγμα στον τομέα των επιστροφών. «Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης. Για το προσφυγικό η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό», υποστήριξε.