O πανικός και η προπαγάνδα με τις fake φωτογραφίες

O πανικός και η προπαγάνδα με τις fake φωτογραφίες

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η απουσία ικανού αριθμού... οπαδών σε αυτές του Αλ. Τσίπρα έχουν οδηγήσει στο σημείο να κυκλοφορούν φωτογραφίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο που έχουν υποστεί photoshop προκειμένου να εμφανιστεί η ΝΔ ψευδόμενη για τον αριθμό των συγκεντρωθέντων.

Η περίπτωση της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε και αναπαράχθηκε ακόμη και από ενημερωτική ιστοσελίδα προσκείμενη στην κυβέρνηση είναι ενδεικτική. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία είχε υποστεί fotoshop που όταν αποκαλύφθηκε οδήγησε την ιστοσελίδα να την κατεβάσει και ορισμένους εκ των διακινητών της να ζητήσουν συγνώμη.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» φωτογραφία από τα Χανιά σύμφωνα με την οποία έχει διακινηθεί από τη ΝΔ και ήταν πειραγμένη με αποτέλεσμα να φαίνονται άνθρωποι να έχουν πάρει τη θέση... σπιτιών.

Και πράγματι η φωτογραφία είχε πειραχθεί. Αλλά όχι από την Πειραιώς. Αποτέλεσε πρωτοβουλία μέλους της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, της Κατερίνας Κνήτου, μετακλητής υπαλλήλου, η οποία και διαδόθηκε από τον χρήστη με όνομα λογαριασμού «Τιμολέων Σοφός».

Η φωτογραφία πριν και μετά την επεξεργασία:

προεκλογική συγκέντρωση

προεκλογική συγκέντρωση

Όταν η αλήθεια αποκαλύφθηκε ο χρήστης ζήτησε συγνώμη και η φωτογραφία εξαφανίσθηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αποδόμησης των συγκεντρώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας στρατηγικής διαμόρφωσης κλίματος σιγουριάς για το αποτέλεσμα της 26ης Ιουνίου. Στρατηγική που απευθύνεται στους αναποφάσιστους και κυρίως σε αυτούς που κινούνται με βάση το λεγόμενο «κύμα» του νικητή.