Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα περί «εθνικού πλυντηρίου σκανδάλων»

Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα περί «εθνικού πλυντηρίου σκανδάλων»

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ψευδής είδηση ή μήπως δίκαιη κριτική; Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα για το νομοσχέδιο που βρίσκεται λίγο πριν από την ολομέλεια της Βουλής με θέμα τις αλλαγές στη δομή της λειτουργίας του κράτους, ένα από τα βασικά στοιχήματα της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται αναμφίβολα για το νομοθέτημα που έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα αλλά και τα περισσότερα πυρά από την αντιπολίτευση. Ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί «κόκκινο πανί» θεωρώντας ότι μέσα στις σελίδες του νομοσχεδίου αποτυπώνεται όλη η προσπάθεια της ΝΔ να «αλώσει» τον κρατικό μηχανισμό και να τον φέρει στα μέτρα της.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ προσομοίωναν την υπό σύσταση Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με ένα «Εθνικό Πλυντήριο Σκανδάλων». Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με τη συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, η Κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για μία σοβαρή καταγγελία, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για fake news, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν εγκαταλείπεται καμία από τις υποθέσεις που εκκρεμούν. «Αντιθέτως μάλιστα», ξεκαθαρίζει με νόημα συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με στέλεχος που γνωρίζει καλά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο «κλειδώνει» 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις περιπτώσεις που έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση -γιατί τα ελεγκτικά σώματα διενεργούν και προκαταρκτική εξέταση, με παραγγελία του εισαγγελέα- η υπόθεση κλείνει μόνο με εισαγγελική παραγγελία. Για όσες υποθέσεις δεν έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, δεν αλλάζει τίποτα. Εξακολουθούν να παραμένουν και υπάρχει ρητή αναφορά ότι συνεχίζουν, μέχρις εσχάτων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Εφόσον λοιπόν όλα τα παραπάνω ισχύουν, τότε η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει μπούμερανγκ, εκθέτοντας όλους όσοι την υιοθετούν. Η πραγματικότητα δε θα αργήσει να φανεί μια και χρόνος δεν υπάρχει και οι εξελίξεις τρέχουν.