Aνοίγει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η «κατάρα» της ευρωκάλπης

Aνοίγει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η «κατάρα» της ευρωκάλπης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα κύματα των δημοσκοπήσεων τις οποίες διενεργούν όλα τα κομματικά επιτελεία.

Δέκα μέρες πριν από την κάλπη των εθνικών εκλογών και όλες οι ενδείξεις, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι για μία ακόμα φορά  η λεγόμενη «κατάρα» της ευρωκάλπης είναι έτοιμη να χτυπήσει, αυτή τη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι αυτή; 

Το φαινόμενο που θέλει μέχρι σήμερα διαχρονικά  στο λεγόμενο πρώτο ημίχρονο (ευρωπαϊκές εκλογές) το εκάστοτε κυβερνών κόμμα  να καταγράφει  ήττα και  στο δεύτερο (εθνικές εκλογές)  η ήττα να μεγαλώνει. 

Λίγο πριν από την τελευταία  στροφή τα ευρήματα που φτάνουν στα επιτελεία δείχνουν όχι μόνο διατήρηση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε στις 26 Μαίου, αλλά και τάσεις διεύρυνσης της, τα ποσοστά των δύο κομμάτων να αυξάνουν, στοιχείο που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι νέος δικομματισμός βρίσκεται προ των πυλών.

Παρότι προφανώς και εκλογικά αποτελέσματα δεν έχουμε μια και οι κάλπες θα ανοίξουν σε δέκα  μέρες, οπότε οι όποιες εκτιμήσεις είναι  απλώς  εκτιμήσεις,  τα ευρήματα των μετρήσεων κοινής γνώμης έχουν πάντοτε το δικό τους ενδιαφέρον.  Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η ψαλίδα που καταγράφηκε μεταξύ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί να δείχνει τάσεις ανοίγματος , όμως εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα ως προς τα πόσα κόμματα τελικά θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή.

Είναι σαφές ότι αυτή την στιγμή τουλάχιστον τρία κόμματα διεκδικούν επί ίσοις όροις την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. 
Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 δίνουν σκληρή μάχη, η οποία ξεκάθαρα θα επηρεάσει ευθέως και τη δυνατότητα επίτευξης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής και τα τρία κόμματα μοιράζονται ίσες πιθανότητες να πιάσουν το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, δίνοντας την εντύπωση ότι η επόμενη βουλή μπορεί κάλλιστα να είναι μέχρι και εφτακομματική.
 
Εφόσον λοιπόν επαληθευτούν τα στοιχεία τότε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποκύψει στον άγραφο νόμο της ευρωκάλπης. 

Ας θυμηθούμε λοιπόν  το τι έγινε στις δύο τελευταίες ευρωπαϊκές κάλπες, το 2014 και το 2009,  όταν και οι εθνικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μερικούς μήνες μετά από τις ευρωπαϊκές, όπως και οι τωρινές: 

- Ευρωεκλογές 2014 (25 Μαΐου)

Οι ευρωεκλογές του 2014 έγιναν όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: 

ΣΥΡΙΖΑ 26,26 % (τότε αξιωματική αντιπολίτευση)

ΝΔ 22,72% 

- Εθνικές εκλογές 2015  (25 Ιανουαρίου) 

Σχεδόν έξι μήνες μετά, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην προκήρυξη εθνικών εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει με μεγαλύτερη διαφορά την ΝΔ από εκείνη των ευρωεκλογών. Πιο συγκεκριμένα :

ΣΥΡΙΖΑ 36,3% 
ΝΔ 27,8 % 

- Ευρωεκλογές 2009 (7 Ιουνίου)

Οι ευρωεκλογές του 2009 διεξήχθησαν από την  κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Την πρώτη θέση  κατέλαβε το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ 36,7 
ΝΔ 32,3

- Εθνικές εκλογές 2009 (Οκτώβριος 2009)

Τέσσερις μήνες μετά πραγματοποιούνται  οι εθνικές εκλογές όπου καταγράφεται αλλαγή στο κόμμα που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής χάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός , με υπερδιπλάσια διαφορά από εκείνη του Ιουνίου. 

Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει  45,9%
Η ΝΔ  λαμβάνει 33,4%.

- Ευρωεκλογές 2004

Το 2004 είχαμε την αντίθετη περίπτωση, όπου οι εθνικές εκλογές προηγήθηκαν των ευρωπαϊκών με διαφορά περίπου 90 ημερών. Στις εθνικές εκλογές νικήτρια ήταν η ΝΔ με περίπου 5%, διαφορά  που διευρύνθηκε στις ευρωεκλογές και έφτασε στο 9% με πρώτη ξανά την ΝΔ, ούσα στην κυβέρνηση μόλις τρεις μήνες. 

Είναι σαφές, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και ορισμένες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ότι ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να έχει μετανιώσει την επιλογή του να στήσει εθνικές κάλπες μετά από εκείνες των ευρωπαϊκών.