Ζητούνται πρόσθετοι πόροι για αναδασώσεις μέσω του Ελλάδα 2.0

Ζητούνται πρόσθετοι πόροι για αναδασώσεις μέσω του Ελλάδα 2.0

Υπό διαφορετικό πρίσμα διαβάζονται πλέον οι σελίδες του Ελλάδα 2.0 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μετά τις 3 Αυγούστου. Το πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπει ότι θα διατεθούν συνολικά περίπου 1,7 δισ. ευρώ για τον πυλώνα 1.4 o οποίος αφορά στην αειφόρο χρήση των πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε αυτό τον πυλώνα έχει ενσωματωθεί και το σχέδιο χρηματοδότησης της αναδάσωσης 16.500 εκταρίων, μιας σημαντικής παρέμβασης για την Πάρνηθα, κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών αλλά και για την απόκτηση εξοπλισμού κατάσβεσης πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Η έκταση που έλαβαν οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν ήδη ανοίξει –ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης- τη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ανακατανομής κονδυλίων ώστε να διατεθούν ακόμη περισσότερα κονδύλια για την προστασία των δασών αλλά και τις αναδασώσεις.

Ένα και μόνο νούμερο αποτυπώνει και τον λόγο για τον οποίο ανοίγει αυτή η συζήτηση. Το προς διάθεση κονδύλι για τις αναδασώσεις, αφορά σε παρεμβάσεις επί επιφάνειας 16.500 εκταρίων. Μόνο από τις 3 Αυγούστου μέχρι και χθες, η πρώτη εκτίμηση ανεβάζει τις καμένες εκτάσεις σε πάνω από 60.000 εκτάρια. Περισσότερα από 45.000 εκτάρια είναι η έκταση των καμένων εκτάσεων μόνο στην Εύβοια και ενώ αναμένεται ο τελικός απολογισμός μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών και την τελική αποτύπωση από τους δορυφόρους.

Από το άνοιγμα της συζήτησης μέχρι την υλοποίηση αλλαγών, υπάρχει βέβαια μεγάλη απόσταση. Είτε εντός της ημέρας, είτε μέχρι την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει την προκαταβολή από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Για να φτάσουμε σε αυτή την εκταμίευση, χρειάστηκαν πολύμηνες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαβουλεύσεις ενώ όλοι οι προϋπολογισμοί των επιμέρους δράσεων που έχουν ενσωματωθεί στο Ελλάδα 2.0 έχουν «κλειδώσει» ύστερα από τεκμηρίωση και κοστολόγηση.

Το αν θα υπάρξουν περιθώρια αλλαγών ή τροποποιήσεων, είναι κάτι που θα φανεί ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τους θεσμούς.