XA: Ζητείται αντίδραση στο όριο των 900 μονάδων

XA: Ζητείται αντίδραση στο όριο των 900 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές να βγάζουν αξιοσημείωτη – για τα... θολά και δύσκολα «αναγνώσιμα» δεδομένα που υπάρχουν – αντίδραση, δείχνοντας ότι δεν είναι... νομοτέλεια η «καταστροφή» των δεικτών λόγω του ιού από την Κίνα και τη σύγχυση που αυτός έχει επιφέρει, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε μεν την 6η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, αλλά κράτησε στο νήμα το όριο των 900 μονάδων.

Η κίνηση των διεθνών δεικτών ήταν ενθαρρυντική όσο και αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι ήρθε σε μια ημέρα που το χρηματιστήριο της Σαγκάη επανήλθε στις συναλλαγές με «βουτιά» 7,72%. Μάλιστα ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης επανήλθε πάνω από τις 13.000 μονάδες, ενώ μερική τακτοποίηση έλαβε χώρα και σ' όλους τους υπόλοιπους δείκτες, ακόμη και της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Αντιθέτως, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την αρνητική ανεξαρτητοποίησή του συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, συμπληρώνοντας την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, κάτι που έχει να συμβεί από το Δεκέμβριο του 2018, ήτοι περίπου 14 μήνες πίσω!

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτό το πτωτικό 6ήμερο σε ποσοστό 4,76%, ο FTSE 25 χάνει 4%, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 6%, ενώ ο Mid Cap χάνει 5,60%, παρ' ότι τις δύο από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχει κλείσει θετικά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Χ.Α. - βραχυχρόνια – είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα και κάλλιστα θα μπορούσε να βγάλει μια αντίδραση αυτοσυντήρησης και άμυνας, αναλόγως ασφαλώς με το ευρύτερο κλίμα διεθνώς. Μια πρώτη κίνηση αυτοσυντήρησης έγινε χθες που ο Γενικός Δείκτης παρ' ότι ενδοσυνεδριακά κατήλθε έως το χαμηλό των 897,39 μονάδων (-1,48%), εντούτοις βρήκε στηρίξεις σε ισχυρά blue chips κλείνοντας πάνω από τον «κόμβο» των 900 μονάδων και συγκεκριμένα στις 903,47 μονάδες (-0,82%).

Η στήριξη ήρθε από μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Εθνική (εμφατική διαφοροποίηση στον κλάδο), Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ. Όπως τονίζουν σύσσωμοι οι αναλυτές, αν η αγορά δε θέλει να μπει σε περιπέτειες, θα πρέπει να κρατήσει τις 900 μονάδες, κάτι βεβαίως που θα είναι δύσκολο αν το κλίμα διεθνώς δεν εξομαλυνθεί.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, οπότε σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ευρύτερο κλίμα, παρ' ότι το 2019 – σε μια εξαιρετική χρονιά διεθνώς – μπόρεσε και έκλεισε στην κορυφή των κερδών, «πατώντας» στο momentum της πολιτικής αλλαγής.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση γύρω από τον ιό, με τις αγορές να «ζυγίζουν» δεδομένα και να προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή τη σχεδόν πρωτόγνωρη – τουλάχιστον για την τελευταία 15ετία – κατάσταση.

Πάντως, δε λείπουν οι ψύχραιμες «φωνές» που σημειώνουν πως η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τέτοιο... πανικό και τέτοια γενικευμένη ανησυχία, με το κλείσιμο παγκόσμιων αλυσίδων στην Κίνα, διακοπή αεροπορικών συγκοινωνιών και όλα τα υπόλοιπα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά όχι μια κατάσταση που να δικαιολογεί υπέρμετρο πανικό, καθώς ο κορονοϊκός δεν έχει θνησιμότητα που είχε ο ιός SARS (σ.σ. τον ιό που το 2003 είχε οδηγήσει στο θάνατο 774 άτομα).

Τι λένε οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «η αποφυγή ανάληψης ρίσκου αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα στις αγορές μετοχών. Εκτιμούμε ότι θα επανέλθει η ψυχραιμία στους διεθνείς δείκτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε το μέγεθος των πιθανών πιέσεων και τα επίπεδα τα οποία θα μας βρουν στην πλευρά των αγοραστών.».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει ότι «η πρόσφατη κίνηση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου μιας και από το βαθύ παρελθόν στο χρηματιστήριο, το ράλι της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν πάντα ένα τελευταίο… γεγονός στον κύκλο του χρηματιστηρίου».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα ο χρηματιστής σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης έχει ως τελευταίο ανάχωμα τις 905 μονάδες (σ.σ. έκλεισε χθες στις 903,47 μονάδες άρα μένει να δούμε τη σημερινή αντίδραση), ενώ ο FTSE 25 έχει ως ανάχωμα τις 2.255 μονάδες. Ο συγκεκριμένος δείκτης έκλεισε χθες στις 2.268,71 μονάδες (-0,73%), κρατώντας το τεχνικό όριο που θέτει ο χρηματιστής.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δείκτη, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως πρώτος έδωσε σήμα εξόδου από τις αρχές της (σ.σ. περασμένης) εβδομάδας που πλέον φαίνεται να θέλει να δοκιμάσει τις πολύ σοβαρές στηρίξεις της ζώνης των 812 – 825 μονάδων. Θυμίζουμε πως ο δείκτης τραπεζών έκλεισε χθες στις 830,52 μονάδες (--1,20%), όχι μακριά από τα τεχνικά όρια που αναφέρονται πιο πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο Γ.Δ. διασπάσει πτωτικά (σε κλείσιμο) τα επίπεδα των 905 – 900 μονάδων, τότε επόμενο τεχνικό σημείο στήριξης είναι οι 880 μονάδες. Στον αντίποδα, η ζώνη των 930 – 935 μονάδων έχει γίνει η κοντινή αντίσταση, ενώ μόνο μια κατοχύρωσή της θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου την προοπτική για τη ζώνη των 950 μονάδων.