TUI: «Παγώνει» έως το Μάρτιο τις πληρωμές στους Έλληνες ξενοδόχους

TUI: «Παγώνει» έως το Μάρτιο τις πληρωμές στους Έλληνες ξενοδόχους

Σε γενικευμένο αναβρασμό είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος της Ελλάδος μετά τη γνωστοποίηση ότι η TUI, o μεγαλύτερος tour operations της Ευρώπης, θα καθυστερήσει έως το Μάρτιο του 2021 τις πληρωμές του 75% των διανυκτερεύσεων που έγιναν τη φετινή σεζόν.

Πρόκειται για ένα θέμα που φέρνει τεράστια προβλήματα ρευστότητας στον ήδη χτυπημένο από την κρίση ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος – ειδικά στην Ελλάδα – είναι σημαντικά εξαρτημένος από το μεγάλο γερμανικό πρακτορείο. Το θέμα είναι γνωστό στους ξενοδοχειακούς κύκλους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά έρχεται στο προσκήνιο ύστερα από σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times» που αποκάλυψε πως η TUI προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του, οπότε οι ξενοδόχοι θα πρέπει να περιμένουν έως τον προσεχή Μάρτιο για να λάβουν τα τρία τέταρτα των διανυκτερεύσεων που ήδη έχουν προσφέρει.

Στις… κανονικές εποχές, το σύνηθες ήταν οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη. Η TUI συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με τον κλάδο να βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς πρόκειται για ποσά ιδιαίτερα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα αρκετών μονάδων, που – ειδικά φέτος – δούλεψαν μόνο με πελάτες του εν λόγω πρακτορείου.

Πρόκειται για ποσά που είναι κρίσιμα για την επιβίωση πολλών μονάδων σε μια κρίσιμη περίοδο και έναν δύσκολο χειμώνα, ο οποίος διαδέχεται τη χειρότερη τουριστική σεζόν της τελευταίας 20ετίας. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε στους FT πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση», με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για τον ελληνικό τουριστικό τομέα.

Συνολικά η ελληνική βιομηχανία τουρισμού έχοντας έσοδα περί τα 3 δισ. ευρώ φέτος έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, απώλεσε περίπου 15 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό κομμάτι αυτών (άνω των 6 δισ. ευρώ) να είναι απώλειες από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Φυσικά, τεράστιες είναι και οι απώλειες της TUI, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη φετινή τουριστική σεζόν, ώστε να έρθουν έστω αυτά τα 3 δισ. ευρώ έσοδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays, η TUI φέτος «έκαψε» 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες της πανδημίας. Έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη, ενώ επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.