ΤτΕ: Κίνδυνος για την οικονομία τα υπερπλεονάσματα και η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων

ΤτΕ: Κίνδυνος για την οικονομία τα υπερπλεονάσματα και η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η υπερφορολόγηση, οι περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η πρακτική των υπερπλεονασμάτων συνεχίζουν να αποτελούν τους μεγάλους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένα τρίμηνο από την έξοδο από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι η τακτική της καταστρέφει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ: «H υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου για ακόμα ένα έτος επηρέασε το διαθέσιμο εισόδημα και την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επιδρά αρνητικά στο παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας και τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική.

Μάλιστα σημειώνει ότι οι κίνδυνοι γι την ελληνική οικονομία  είναι η υπέρμετρη φορολόγηση, αλλά και η τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα επισημαίνεται ότι  η αύξηση του παγκόσμιου προστατευτισμού, η υιοθέτηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τις ΗΠΑ, οι αναταράξεις που συνδέονται με την αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, οι διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης ή/και μιας επιδείνωσης της οικονομίας της Τουρκίας είναι οι πρόσθετοι κίνδυνοι που μπορούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν τα πάντα στον αέρα

Μάλιστα ο Διοικητής σημειώνει ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Η ύπαρξη του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, όπως τονίζει, αν και αποτελεί μια άγκυρα ασφαλείας καθώς επιτρέπει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, εντούτοις συνεχίζει να έχει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και περιορισμένου βαθμού δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών από μια αντίξοη εγχώρια ή διεθνή συγκυρία.

Η καλύτερη εγγύηση για μια επιτυχή πορεία είναι η προσήλωση στην ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η επακόλουθη εδραίωση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που είναι και τo κύριο ζητούμενο για την απρόσκοπτη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τις αγορές κεφαλαίων και την πλήρη αποδέσμευση της Ελλάδος από τα προγράμματα επιτήρησης. Όπως προαναφέρθηκε το υπάρχον δημοσιονομικό μίγμα, παρόλο που εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία λόγω της υπερφορολόγησης και της περικοπής των επενδυτικών δαπανών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, χρειάζεται μία αναδιάταξη του δημοσιονομικού μίγματος μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης κατά τρόπο που θα τονώνει την ανάπτυξη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι  είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιστραφεί η τάση της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων των προηγούμενων ετών, που έχει οδηγήσει στη μείωση του παραγωγικού αποθέματος κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας.