Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει πλέον, ώστε να μάθουμε την απόφαση της FED σχετικά με την αύξηση ή όχι των επιτοκίων της.
Ουσιαστικά η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εφάρμοσε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη του 2007, κι αυτό με σκοπό να περιορίσει τόσο το μέγεθος της ύφεσης, όσο και τα αποτελέσματα αυτής. Κι από μία πρώτη ματιά φαίνεται να τα έχει καταφέρει, τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της απασχόλησης.
Σε δηλώσεις της Προέδρου της FED, κ. Janet Yellen, όλο το προηγούμενο διάστημα, διακρίναμε ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στρέφεται κυρίως γύρω από την απασχόληση, καθώς μπορεί η ανεργία να έπεσε στο 5% (σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου), αλλά εάν παρατηρήσει κάποιος καλά τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας των ΗΠΑ, θα διαπιστώσει την αυξητική πορεία της μερικής απασχόλησης σε σχέση με αυτήν της πλήρους.
Πλέον οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους (όσον αφορά το εσωτερικό των ΗΠΑ) στην διατήρηση της απασχόλησης και μάλιστα στην αύξηση της πλήρους, έναντι της μερικής, διατηρώντας παράλληλα και σε ικανοποιητικό επίπεδο την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως παρατηρούμε όμως στο παρακάτω γράφημα, τα επιτόκια βρίσκονται συνήθως σε αρνητική συσχέτιση με την ανεργία.
Δηλαδή όποτε υπάρχει περίοδος υψηλών επιτοκίων, τότε η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όποτε ακολουθείται πολιτική χαμηλών επιτοκίων, τότε η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα.
Πηγή γραφήματος:Fed St. Louis
Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, καθώς παρά την συνεχή μείωση των επιτοκίων, η ανεργία συνέχιζε να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα - για να ξεκινήσει η μείωση της όταν πλέον τα επιτόκια βρίσκονταν ουσιαστικά στο μηδέν.
Κάτι το οποίο συνέβη τόσο στην ύφεση του 1990 όσο και σε αυτή του 2001, με την μόνη διαφορά όμως ότι αυτό συνέβη σε μικρότερη κλίμακα και, φυσικά, χωρίς τότε η FED να χρειαστεί να δαπανήσει όλο αυτό τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Βάσει δεδομένων (αναμένεται σε ποσοστό 78%) εάν η FED αυξήσει την επόμενη εβδομάδα τα επιτόκια της, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των μηδενικών επιτοκίων, τότε σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταφέρει να μειώσει κι άλλο την ανεργία (ίσως και κάτω του 4%) με παράλληλη αύξηση της πλήρους απασχόλησης έναντι της μερικής.
Κι επειδή τα «γεράκια» της FED δεν μας έχουν συνηθίσει σε λάθη της νομισματικής τους πολιτικής, η επιμονή τους για τον τομέα της απασχόλησης μας κάνει να αναμένουμε αύξηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, μιας και θα υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.