Οι απολυμένοι, κερδισμένοι από το σπάσιμο της «φούσκας»
Shutterstock
Shutterstock
Ανακατατάξεις στην Τεχνολογία

Οι απολυμένοι, κερδισμένοι από το σπάσιμο της «φούσκας»

Μεγαλώνει διαρκώς ο απολογισμός των απολύσεων στον τεχνολογικό κλάδο, με το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να στέλνουν στην ανεργία περισσότερους από 159.000 ανθρώπους το 2022 και ήδη 98.100 στον πρώτο μόλις μήνα του 2023.

Η Google, η Meta, η Amazon και η Microsoft είναι οι επιχειρήσεις που προχώρησαν στις περισσότερες απολύσεις, θέτοντας εκτός εργασίας περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους η καθεμιά.

«Φούσκα» ή μία νέα πραγματικότητα;

Ο τεχνολογικός κλάδος βρισκόταν σε ανάπτυξη πριν από την έλευση της πανδημίας. Αυτή η «άνθιση» κορυφώθηκε με τα μαζικά lockdown, καθώς άλλαξαν οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Τα χρήματα, δηλαδή, που αξιοποιούνταν σε θέατρα, εστιατόρια και ταξίδια, μετατοπίστηκαν σε ηλεκτρονικές αγορές και υπηρεσίες.

Ωστόσο, η επιστροφή στις προ κορονοϊού συνήθειες δεν καθυστέρησε ιδιαίτερα, δημιουργώντας οικονομικά κενά στις εταιρείες, που είχαν προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των αυξημένων, την περίοδο της καραντίνας, αναγκών.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα υψηλότερα επιτόκια που όρισε η Fed δημιούργησαν την τέλεια εξίσωση που παγίδευσε τους τεχνολογικούς «κολοσσούς», σπάζοντας την αναπτυξιακή «φούσκα» της πανδημίας και στέλνοντας χιλιάδες - νεοπροσληφθέντες και μη - στην ανεργία.

Οι «κολοσσοί» βουλιάζουν, οι μικρομεσαίοι ανθίζουν

Ωστόσο, η ανεργία στην Τεχνολογία, η οποία ανήλθε στο 1,5% για τον Ιανουάριο, έρχεται να απορρίψει μία ανάγνωση κατάρρευσης του κλάδου, καθώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι φαίνεται να απορροφούνται ταχύτατα από άλλες εταιρείες.

Οι προσλήψεις προέρχονται, κατά πάσα πιθανότητα, από μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργαζομένων, επειδή δεν μπορούσαν προηγουμένως να ανταγωνιστούν τους μισθούς και τα προνόμια που παρείχαν οι παραδοσιακές εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, για να προσελκύσουν νέα ταλέντα.

Η συγκεκριμένη κινητικότητα στον κλάδο δίνει περιθώρια εξέλιξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πλέον μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και δυνατότητες των εργαζομένων, που γνώρισαν εμπειρικά την λειτουργία των «κολοσσών».

Την ευκαιρία αυτή μπορούν να αδράξουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απέκτησαν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να στηρίξουν και να αναβαθμίσουν ταχύτατα μια μικρότερη επιχείρηση. Με τη σωστή αξιοποίηση της εν λόγω δυνατότητας θα μπορέσουν, να ανέβουν ταχύτερα μισθολογικά και ιεραρχικά, δημιουργώντας ένα καλό όνομα στον χώρο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με το σύνολο του κλάδου, οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο του συνολικού εργατικού δυναμικού στον τομέα της Τεχνολογίας, με τις μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.

Οπότε οι ανακοινώσεις μαζικών απολύσεων δεν συνεπάγονται αυτόματα τη συρρίκνωση του κλάδου, αλλά ενδεχομένως τη μετατόπιση της δραστηριότητας σε μία διαφορετική αγορά.