Συνταγή «αποδέσμευσης» από το αέριο των 100 ευρώ ψάχνει τώρα η Ευρώπη

Συνταγή «αποδέσμευσης» από το αέριο των 100 ευρώ ψάχνει τώρα η Ευρώπη

Χθες, το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε πάνω και από τα 100 ευρώ. Και στο εσωτερικό των χωρών μελών της ΕΕ η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς θα ξεπεράσουν τα νοικοκυριά τον εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα της ενεργειακής ακρίβειας. Επιδόματα προκρίνει η μία χώρα (πολιτική που υιοθετεί και η Ελλάδα), πλαφόν η δεύτερη, μειώσεις φόρων η 3η.

Η ηγεσία της ΕΕ όμως φαίνεται να αναζητεί –και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- τη λύση της επόμενης μέρας καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις περί ενός «παροδικού φαινομένου» δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και η χθεσινή του Ecofin έδωσαν τον τόνο, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Αν και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, οι προτεραιότητες φαίνεται να έχουν ήδη τεθεί. Η Ευρώπη, θα προωθήσει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων στήριξης ειδικά των πιο ευάλωτων πολιτών με στόχο να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες ωστόσο θα επιδιώξει να σηκώσει «αναχώματα» προκειμένου να είναι έτοιμη όταν θα έρθουν τα επόμενα ενεργειακά σοκ.

Έτσι, στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνουν οι ακόλουθοι τρεις άξονες: Πρώτον, η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Δεύτερον, να αναπτυχθεί ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα όσον αφορά στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς αυτή εκτιμάται ότι είναι η διέξοδος.

Δηλαδή, το ζητούμενο είναι να μην αλλάξει η προτεραιότητα της ΕΕ λόγω της ενεργειακής κρίση και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του green deal. Όσο για τον τρίτο άξονα, έχει να κάνει με την επίτευξη συμφωνίας ώστε η παρούσα κρίση να μην δώσει την αφορμή ώστε η κάθε χώρα να αναπτύξει δική της ενεργειακή της πολιτική αλλά να τηρηθεί ενιαία πολιτική, συντεταγμένα για όλη την Ευρώπη.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει μπροστά –έστω και καθυστερημένα- το σχέδιο απεξάρτησης από την αγορά του φυσικού αερίου. Είτε με τα στρατηγικά αποθέματα είτε με την προσπάθεια αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το εισαγόμενο (και κυρίως από τη Ρωσία) φυσικό αέριο.

Επειδή όμως όλα αυτά ακούγονται «μακρινά» αυτό που περιμένουν οι πολίτες από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης και της 22ας Οκτωβρίου, είναι η λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα διευκολύνουν τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν τον εξαιρετικά δύσκολο (όπως προδιαγράφεται) χειμώνα.