Συνεχίζεται ο «θόρυβος» για τα «Malta Files» δυο ημέρες μετά τη διαρροή των εγγράφων

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» για τα «Malta Files» δυο ημέρες μετά τη διαρροή των εγγράφων

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τη Μάλτα να αποτελεί φορολογικό παράδεισο για μεγάλες εταιρείες, αποκαλώντας τους ισχυρισμούς για το φορολογικό σύστημα της Μάλτας "fake news". "Το ζήτημα των Malta Files είναι άδικο και θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και τις θέσεις εργασίας της χώρας", δήλωσε ο υπουργός.

Τα Malta Files είναι μια διαρροή 100.000 εγγράφων από το μητρώο εταιρειών της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας, τα οποία έχουν εκδοθεί από το EIC.network μαζί με το MaltaToday και άλλα 12 διεθνή ΜΜΕ.

Οι διαρροές περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η Μάλτα λειτουργεί ως “φορολογικός παράδεισος” εντός της ΕΕ φιλοξενώντας μεγάλες εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες πελάτες που προσπαθούν να αποφύγουν φόρους στις χώρες καταγωγής τους.

Σύμφωνα με το Malta Today, ο Scicluna διαψεύδει ότι ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Oleg Boyko έχει χρησιμοποιήσει τη Μάλτα για να πληρώσει 5% φόρο, ενώ παράλληλα χρεώνει έως και 700% επιτόκιο στους πελάτες.

Μιλώντας στο ONE TV, ο Scicluna υπερασπίστηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μάλτας, κατηγορώντας τον διεθνή Τύπο για επίθεση εναντίον της χώρας σε μια στιγμή που είχε “ρίξει” τις άμυνές της.

Στο ερευνητικό δίκτυο "European Investigativ Collaborations" (EIC) περιήλθαν δύο πακέτα δεδομένων, τα λεγόμενα "MaltaFiles", τα οποία επιτρέπουν μια πληρέστερη εικόνα στο μαλτέζικο σύστημα ίδρυσης εταιρειών και αποκαλύπτουν τις μητρικές όσων έχουν εγκατασταθεί εκεί. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα είναι εγκατεστημένοι στη Μάλτα -μέσω θυγατρικών τους-μεγάλοι όμιλοι εταιρειών του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης . Συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αναφέρει το Spiegel είναι οι γερμανικοί κολοσσοί BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck και μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Bosch και η Rheinmetall. Μόνον η Lufthansa διαθέτει 18 θυγατρικές εταιρείες στη Μάλτα. Σε αυτές συγκαταλέγεται ακόμα και το Ασφαλιστικό Ταμείο της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας.

Κέρδη τα οποία προκύπτουν από δραστηριότητες των εταιρειών αυτών στην Μάλτα φορολογούνται με συντελεστή 6%, εφόσον βέβαια πράγματι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί. Οι έρευνες του Spiegel εν τούτοις καταδεικνύουν ότι είναι πολύ αμφίβολο ότι πράγματι οι θυγατρικές αυτές εταιρείες των γερμανικών ομίλων δραστηριοποιούνται εκεί επιχειρηματικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel ότι τρεις εξ αυτών ( η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt, ο γίγαντας των χημικών BASF και ο βαρώνος των πουλερικών Erich Wesjohann), όχι απλώς μοιράζονται τον ίδιο όροφο γραφείων, αλλά και το ίδιο κουδούνι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες πρώτων υλών K+S και το τμήμα οχημάτων της Rheinmetall (σ.σ. η οποία ως γνωστόν εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκιών στην Ελλάδα). Πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν αναφέρονται μάλιστα ούτε καν στον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο. Για μερικές από αυτές δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί το προσωπικό το οποίο υποτίθεται πως εργάζεται σε αυτές. Οταν ρωτήθηκαν δε από το Spiegel, απάντησαν ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητας στη Μάλτα είναι νόμιμες και οι μαλτέζικες θυγατρικές τους είναι γνωστές στο γερμανικό δημόσιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ